ITALIJA

Zakoni o imunitetu sramote Berlusconija: Postao ministar na 17 dana da izbjegne sud

Oporba tvrdi da je Berlusconi izmislio Zakon o zakonitoj spriječenosti kako bi spašavao od suđenja sebe i svoje potrčke
Italian Prime Minister Silvio Berlusconi cleans his face during the inauguration of the construction project of the third set of locks that form part of the extension of the Panama Canal in Gatun, some 100 km north of Panama City, on June 30, 2010.AFP PHOTO/ Elmer MARTINEZ
 AFP

RIM - Katolički teolog Aldo Brancher (67) napustio je položaj ministra u talijanskoj Vladi nakon samo 17 dana, tako da nije stigao niti biti snimljen na nekoj zajedničkoj fotografiji Berlusconijeva Ministarskog vijeća, ali je ipak prispio u tome kratkom razdoblju imati čak dva različita ministarska naslova, te temeljito osramotiti i sebe i Vladu na čelu s premijerom Silviom Berlusconijem.

Optužen za iznudu

Brancher odgovara pred sudom zbog navodnog iznuđivanja u aferi s Antonvenetskom bankom: istražitelji su na računu njegove supruge u Pučkoj banci u Lodiju našli 300 milijuna eura, za koje su sigurni da ih je svojedobni vlasnik te banke Giampiero Fiorani platio da bi mu glatko prošlo preuzimanje Antonvenetske banke (zbog toga skandala je svojedobno srušen tadašnji guverner emisijske Banke Italije, pobožni Antonio Fazio).

Berlusconi je Branchera 18. lipnja imenovao ministrom za provedbu federalizacije, na što je javno pobjesnio Umberto Bossi, šef separatističke Sjeverne lige, zarežavši na mitingu da je “ministar federalizacije” samo on. Uslijedio je neuobičajeni institucionalni “ooops!”, pa je iz Vlade rečeno da su se, pardon, zabunili i da je Brancher ministar supsidijarnosti i decentralizacije.

Razlog sve te žurbe i zbrke otkriven je pet dana kasnije, kad se Brancher pozvao na Zakon o zakonitoj spriječenosti kako ne bi u prošli utorak izišao pred sud. Objasnio je da ima prečeg posla: ustrojiti ministarstvo.

Oporba je odmah zagrajala kako je sada još bjelodanije da je taj zakon Berlusconi izmislio da bi spašavao od suđenja ne samo sebe nego i svoje potrčke. I postavila pitanje: je li Fiorani platio mito Brancheru, ili preko Branchera nekome iznad njega?

Surađivao s mafijom

Skandal se baš lijepo podudario s drugostupanjskom presudom Marcellu Dell’Utriju, Berlusconijevoj desnoj ruci, osuđenome da je dvadesetak godina bio suradnik mafije (nikada nije objašnjeno porijeklo novca koji je Berlusconi uložio u prve svoje komercijalne uspjehe).

Završni udarac opalio je predsjednik Republike Giorgio Napolitano, objavivši da ministri bez lisnice nemaju ministarstvo. Tako je trik pao u vodu, pa se u utorak Brancher pojavio u sudu i istodobno podnio ostavku, uz “razumijevanje” premijera Berlusconija, koji ga je zapravo usosio.

Već bio u zatvoru u operaciji ‘Čiste ruke’

Aldo Brancher je karijeru počeo kao svećenik u talijanskoj Družbi svetog Pavla apostola, posvećenoj evanđeoskom nakladništvu i tiskarstvu, nakladniku najtiražnijega talijanskog tjednika Famiglie Cristiane, ali nije dugo izdržao disciplinu celibata. Pokušao je zatim kao poduzetnik, pa je bankrotirao. Od 1982. radi za Berlusconija, što ga je već stajalo zatvora: u operaciji “Čiste ruke” zatvorio ga je Antonio Di Pietro, pa je osuđen u prvom i drugom stupnju zbog krivotvorenja zaključnog računa i nezakonitog financiranja političkih stranaka, jer je za Berlusconijev račun nezakonito podmazivao novcem Socijalističku stranku Berlusconijeva kuma Bettina Craxija.

Proces se otegao, Berlusconi je došao na vlast, pa je na kasaciji prvi prijestup pao u zastaru, a drugi je prestao biti kazneno djelo jer je Berlusconijeva većina promijenila zakon i depenalizirala gotovo sve za što se moglo goniti (i za što se gonilo) Berlusconija.

Berlusconi ga je 2001. dao izabrati za zastupnika, bio je doministar 2001. - 2006. i ponovo od 2008. ( Inoslav Bešker)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:37