SVAĐA

ZAKRVIO SE KLAN TEŽAK 7 MILIJARDI FUNTI ZA KOJI KAŽU DA ŽIVE KAO 'BONDOVI ZLOČINCI' Jedna strana obitelji priznala da je prisluškivala drugu

Frederick je tvrdio da je za Ritz dobio ponudu od 1,3 milijarde funti, no Davidov dio obitelji isposlovao je prodaju katarskoj tvrtki za 800 milijuna funti
Frederick i David Barclay
 Profimedia

Afere oko prisluškivanja i ubačenih bubica ne tresu samo hrvatsku javnost. Štoviše, jedna slična trenutačno se odvija u Velikoj Britaniji, samo na puno višoj razini. Riječ je o milijarderskoj obitelji Barclay. Bogatstvo obitelji Barclay čije se bogatstvo procjenjuje na sedam milijardi funti i koja posjeduje dnevni list Telegraph, internetski maloprodajni servis The Very Group, tvrtku za dostavu Yodel i do nedavno su bili vlasnici hotela Ritz u Londonu.

Upravo je 114 godina stara zgrada u Zapadnom Londonu, unijela razdor u bogatašku obitelj. Afera koja uključuje uređaje za prisluškivanje, tajne kamere, optužnice i katarske biznismene dostojna je scenarija cjelovečernjeg filma ili serije.

Drama oko obitelji Barclay u medijima se pojavila početkom ove godine kad je jedan od braće Barclay, Frederick (85), tužio nećake za prisluškivanje. Članovi obitelji završili su na sudu, a u ponedjeljak su nećaci konačno priznali da su postavili bubu u sobu u kojoj je ujak držao sastanke pa sada moraju platiti njemu i njegovoj kćeri odštetu zbog narušavanja privatnosti i zloporabe osobnih podataka.

Ulaganja

Obiteljsku tvrtku Barclay osnovali su blizanci Frederick i David Barclay 1970-ih godina. Rođeni su u skromnoj englesko-škotskoj obitelji. Njihov otac, Frederick Hugh Barclay, bio je putujući trgovac koji je umro kad je braći bilo 12 godina. Braća su se nekoliko godina nakon njegove smrti zaposlila kao računovođe u tada profitabilnoj tehnološkoj kompaniji General Electric. Nakon toga su počeli kupovati stare pansione i pretvarati ih u hotele. Tijekom 70-ih godina počeli su kupovati hotele i nastavili ulagati u maloprodajne trgovine, brodarske kompanije, medijske kuće i dostavne kompanije. Engleska kraljica im je 2000. godine dodijelila vitešku titulu Sir zbog doniranja u dobrotvorne svrhe i medicinska istraživanja.

Bili su optuženi za izbjegavanje plaćanja poreza, a poznati su po tome što rijetko izlaze u javnost. Stoga je bilo neobično kad je u svibnju Frederick objavio CCTV snimku svoga najmlađeg nećaka Alistaira kako odjeven u hudicu s natpisom Sveučilište Harvard postavlja uređaj za prisluškivanje u sobu gdje “puši cigare i drži sastanke”. Tajni uređaj snimio je više od 1000 različitih razgovora, što je ukupno iznosilo 94 sati snimanja.

“Odluka da objavim ovu snimku namjernog upada u moju privatnost je u javnom interesu. Ne želim da više itko mora proći kroz iskustvo koje sam ja morao proći, da netko sluša njihove osobne i privatne razgovore”, izjavio je Frederick u rijetkom medijskom istupu, prenijeli su britanski mediji. U tužbi koju su protiv nećaka Alistaira, Aidana i Howarda te Aidanova sina Andrewa podnijeli Frederick i njegova kći Amanda stoji kako su razgovori snimani u tajnosti od 6. studenoga prošle godine do početka siječnja.

Profimedia
Fredericka su prisluškivali Davidovi sinovi Aidan (lijevo) i Howard (desno), na slici u razgovoru s bahreinskim prestolonasljednikom Salmanom bin Hamadom bin Isom Al Khalifom (u sredini)

Gubitak

Frederick tvrdi kako su snimanjem privatnih razgovora nanijeli financijski gubitak tvrtki Barclay Group. Naime, Frederick je htio hotel Ritz prodati za više od milijardu funti i tvrdio je kako je dobio dvije ponude za kupnju veće od tog iznosa. Jedna od ponuda bila je 1,3 milijarde funti od saudijske tvrtke Sidra Capital. No, druga strana obitelji oglušila se na to te je hotel Ritz na kraju prodan za gotovo upola manji iznos katarskom biznismenu Abdulhadiju Mani al-Hajriju, šogoru katarskog emira, šeika Tamima bin Hamada al-Thanija.

Optuženici su se branili tvrdnjom kako Frederick Barclay nije bio direktno uključen u poslovanje obiteljske tvrtke posljednjih 30 godina, a dijelio je povjerljive informacije navodnim zainteresiranim kupcima. Tvrde da su ga snimali jer su bili zabrinuti zbog razgovora koje je vodio o prodaji Ritza, a koji bi mogli naštetiti obiteljskim poslovima. Priznali su zloupotrebu privatnih podataka i kršenje povjerenja te ponudili plaćanje štete, ali su odbili priznati da su tajnim snimanjem razgovora odgovorni za “gospodarski gubitak” obiteljske tvrtke. Zbog obiteljskih razmirica braća Frederick i David više ne razgovaraju.

Prošle je godine Davidova strana obitelji učvrstila svoju poziciju u obiteljskoj tvrtki. Njegovi sinovi Aidan i Howard postali su direktori Ritza, kao i “osobe sa značajnom kontrolom” Ellerman Holdings. Amanda je, s druge strane, ostala sa samo 25 posto udjela u tvrtki i nema moć blokirati odluku koju donese druga strana obitelji. Aidan je, pak, predsjednik Telegraph Media Groupa koji posjeduje The Daily Telegraph i Sunday Telegraph.

Gotički dvorac

Za braću Barclay vlasništvo nad medijskim gigantom od iznimne je važnosti. Telegraph je jedan od vodećih britanskih konzervativnih medija i u njemu je svoju slavu stekao sadašnji britanski premijer Boris Johnson koji je tamo radio kao novinar i urednik. Prije pet godina iz Telegrapha je otišao njihov glavni politički komentator Peter Oborne koji je optužio braću Barclay da nisu napravili ništa dok su korporacije pritiskale uredništvo.

“Način na koji Telegraph piše o banci HSBC je prevara. Ako vodeće britanske novine dopuštaju korporacijama da utječu na sadržaj zbog straha od gubitka prihoda od oglašavanja, tada je demokracija u opasnosti”, napisao je Oborne.

The Guardian je tada pisao da braća Barclay žive kao “Bondovi zločinci”. Osim imovine u Monaku, posjeduju i “gotički dvorac” na otoku Brecqhou do kojega se može doći jedino helikopterom ili brodom.

“Taj dvorac im predstavlja način zaštite. Rijetko izlaze iz njega među ljude. Ako to i naprave, tada su inkognito. Boje se otmice i ispitivanja reportera”, pisao je Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:43