SLUČAJ KARADŽIĆ

ŽALBE NA PRESUDU RADOVANU KARADŽIĆU RAZMOTRIT ĆE SE KRAJEM TRAVNJA Obrana traži oslobađajuću presudu, a tužitelj doživotnu zatvorsku kaznu

 
Radovan Karadžić tijekom izricanja prvostupanjske presude u Haagu
 Robin van Lonkhuijsen/Pool / REUTERS

Žalbeni postupak na prvostupanjsku presudu bivšem političkom čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću održat će se 23. i 24. travnja u Den Haagu, objavio je u utorak UN-ov Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), pravni nasljednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

ICTY je Karadžića u ožujku 2016. osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona muslimana i Hrvata u BiH, teroriziranje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnih snaga (UNPROFOR) za taoce.

"Žalbena rasprava u slučaju Radovana Karadžića održat će se u Den Haagu 23. i 24. travnja", priopćio je Theodor Meron, predsjednik MICTI-a.

Žalbe na presudu 72-godišnjem Karadžiću uložile su i obrana i tužitelji.

Obrana traži oslobađajuću presudu za Karadžića, tvrdeći da njegova krivnja u prvostupanjskom postupku nije dokazana.

Glavni tužitelj Serge Brammertz traži doživotnu zatvorsku kaznu i smatra da prvostupanjska presuda ne odgovara opsegu zločina koje je počinio.

Posebice se žalio na dio prvostupanjske presude kojom je Karadžić oslobođen krivnje za genocid u šest ostalih općina u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 01:32