-20 STUPNJEVA CELZIJEVIH

ZALEĐENA EUROPA U Poljskoj umrla 21 osoba prošlog vikenda, evo kako se zaštiti od hladnoće

Policija je pozvala Poljake da budu na oprezu i reagiraju pri susretu s osobama kojima prijeti hipotermija, a većinom su to beskućnici.

Dvadeset i jedna osoba umrla je od hladnoće tijekom proteklog vikenda u Poljskoj gdje je temperatura pala na -20 stupnjeva Celzijevih u nekim područjima, priopćeno je u ponedjeljak iz Vladina centra za nacionalnu sigurnost (RCB).

"Dvanaest osoba je smrtno stradalo tijekom zadnja 24 sata. Zabilježili smo još devet žrtava dan ranije", izjavila je Bozena Wysocka, glasnogovornica RCB-a.

Broj žrtava hladnoće zabilježen od 1. studenoga popeo se tako na 39 osoba, istaknula je ona.

Policija je pozvala Poljake da budu na oprezu i reagiraju pri susretu s osobama kojima prijeti hipotermija, a većinom su to beskućnici.

U poljsko-slovačkom masivu Tatri 14 osoba je poginulo od Božića, uglavnom skijajući na stazama bez puno snijega, ali zaleđenima i opasnima za turiste bez velika iskustva.

Savjeti liječnika: Poseban oprez - plućni i srčani bolesnici

Liječnici po ovoj hladnoći savjetuju kroničnim bolesnicima (posebno plućnim i srčanim) te starijim osobama da se utople te ne izlaze iz kuća ukoliko baš ne moraju. Kronični srčani bolesnici mogu imati problema s poremećajem rada srca jer kad je vani iznimno hladno, žile se sužavaju, što ograničava protok krvi kroz vene i otežava rad srcu. Plućne bolesnike može gušiti kašalj zbog hladnog zraka koji steže dišne puteve. Tada im se i pogoršava astma, a može se pojaviti emfizem pluća (otežano disanje koje je posljedica bronhitisa).

Ukoliko se baš mora izlaziti iz kuće tada je najvažnije slojevito se obući. Glava mora biti zaštićena, a šal treba staviti preko nosa ili usta kako bi se spriječio ulazak hladnog zraka u dišne puteve. Pijte čim manje kave, a alkohol bi hladnoći svakako trebalo izbjeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:15