AKCIJA OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE

ZAMJENIK MINISTRA SIGURNOSTI BiH TRAŽI ISTRAGU O ZLOPORABI SLUŽBE Tvrdi da nema nikakve veze s aferom u kojoj se spominje i hrvatski konzul

 
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
 Dado Ruvic / REUTERS

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić najavio je da će zatražiti istragu o zloporabi Obavještajno-sigurnosne agencije BiH nakon što se ovoga tjedna našao u središtu navodne afere zajedno s hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem i novinarom Matom Đakovićem u navodnoj akciji hrvatske obavještajne službe o vrbovanju radikalnih islamista, selefija.

"Očekujem da će sve biti provjereno. Ja sam itetako zainteresiran da se sve raščisti te da se konačno vide nalogodavci", rekao je Krešić u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od nedjelje.

Pojasnio je da je iznimno važno cijelu aferu u kojoj je navodno SOA vrbovala vehabije i koju je otkrila bosanskohercegovačka tajna policija OSA, a u javnosti potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, rasvijetliti do kraja.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH tvrdi međutim da se radi o izmišljenoj aferi povezanoj s njim.

"To su gluposti i nebuloze. Radi se o konstrukcijama kombiniranih paraobavještajnih sustava, ali bojim se da su u ovome institucionalno sudjelovale neke službene agencije. Dovoditi mene u bilo kakvu konstrukcijsku priču doživio sam izravnim udarom na svoj integritet i poziciju koju obnašam", dodao je.

Izrazio je međutim sumnju da će dio sigurnosnih službi biti zainteresiran da se stvari dovedu do kraja. Po njemu posljednja medijska afera povezana je s odvlačenjem pozornosti s povratka radikalnih islamista, selefija u BiH koji su uhićeni nakon sloma terorističke Islamske države. Zamjenik ministra BiH ustvrdio je i kako nitko u izvršnoj vlasti BiH ne može imati operativne podatke o istragama koje su u tijeku, što očito govori o curenju podataka iz OSA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:19