ZAGAĐENJE ZRAKA

Zanimljiv fenomen na nebu iznad Pekinga, pješčane oluje sunce su svele na točkicu - plave boje

Meteorolozi su izdali žuto upozorenje za građane i upozorili ih na snažne vjetrove te ih savjetovali da ostanu doma.
Plavo sunce uslijed pješčanih oluja
 Costfoto/Ddp Usa/Profimedia

Pješčana oluja koja je progutala kinesku prijestolnicu u nedjelju je obojala nebo u žutu boju, a od sunca pretvorila plavu točkicu. To je druga oluja koja je pogodila Peking u dva tjedna, a meteorolozi su izdali žuto upozorenje za građane i upozorili ih na snažne vjetrove te ih savjetovali da ostanu doma.

Koncentracija PM10 lebdećih čestica bila je veća od 2.000 mikrograma po kubičnom metru. Razina čestica PM2.5 koje ulaze u krvožilni sustav bila je 462.

Indeks kvalitete zraka u Pekingu je premašio rekordne vrijednosti, a građani su na popularnoj društvenoj mreži Weibo dijelili fotografije 'plavog sunca', nebeskog fenomena koji se prvi put na nebu iznad Pekinga pojavio prije dva tjedna.

Hu Xiao, glavni meteorološki analitićar za China Weather Network, rekao je da je to zato što se čestice u prašini raspršuju i apsorbiraju crvenu svjetlost duljih valnih duljina, koje smanjuju crvenu svjetlost, pa sunce izgleda plavo. Znanstvenik Gou Lijun ističe da je plavo sunce povezao s pješčanim olujama, jer se čestice prašine u atmosferi Pekinga mogu objasniti fenomenom Mie raspršivanje. Ono nastaje kada su čestice u atmosferi poput prašine, peludi i dima, otprilike veličine valne duljine.

image
Plavo sunce uslijed pješčanih oluja
Sheldon cooper/Zuma Press/Profimedia
image
Plavo sunce uslijed pješčanih oluja
Costfoto/Ddp Usa/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:48