POVEĆAN PRILJEV

Zaokret u politici prema migrantima: Britanci zauzeli radikalan stav prema tražiteljima azila iz Albanije

Albanski migranti bit će ekspresno deportirani prije nego što se budu mogli žaliti na odbijen zahtjev za azil

Migranti koje je britanska policija pokupila u kanalu La Manche

 Ben Stansall/afp/Profimedia/

Britanska vlada odlučila je radikalno djelovati po pitanju priljeva migranata iz Albanije. Prema novim planovima, albanski migranti bit će ekspresno deportirani prije nego što se budu mogli žaliti na odbijen zahtjev za azil, prenio je Sunday Times.

Robert Jenrick, novi ministar za migracije, planira posjetiti Tiranu u sljedeća dva tjedna kako bi ojačao sporazum dogovoren prošle godine o vraćanju migranata u Albaniju. Jenrick je izjavio da vlada radi na ‘‘ubrzanom‘‘ sustavu kako bi se migranti koji nemaju pravo na ostanak uklonili s Otoka.

Plan podrazumijeva da će se zahtjevi za azil od strane Albanaca razmatrati odvojeno i u ‘‘roku od nekoliko dana‘‘. Albanci su tijekom ljeta činili 60 posto ilegalnih prelazaka preko La Manchea. Ove godine između 10.000 i 40.000 migranta koji su prešli Kanal bili su neoženjeni Albanci, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova. Pogranična služba nedavno je prenijela Ministarstvu da je dva posto muške populacije Albanije u dobi od 20 do 40 godina došlo u Ujedinjeno Kraljevstvo pomorskim putem.

Bivša ministrica unutarnjih poslova Priti Patel potpisala je sporazum s vladom Edija Rame o ubrzanim deportacijama natrag u Albaniju i o stacioniranju albanskih policajaca u Doveru. Ranije ovog mjeseca navodno su 12 migranata ukrcali u avion za Albaniju nekoliko dana nakon što su malim čamcima stigli u Britaniju.

Prihvatni centar u zračnoj luci Manston u Kentu je prepravljen jer migranti ostaju dulje od predviđenog roka zbog blokada u obradi njihova zahtjeva za azil. Tu je preko vikenda bilo gotovo 4000 tražitelja azila, što je trostruko više od kapaciteta objekta.

Dodatni migranti su prebačeni na novu lokaciju nakon što je 66-godišnji britanski muškarac izveo bombaški napad na drugi centar u Doveru. Napadom se sada bavi protuteroristička policija.

Pritisak u Manstonu porastao je prošlog mjeseca nakon što je 7000 migranata prešlo Engleski kanal, čime se ukupan broj za ovu godinu popeo na 39.913. General Stuart Skeates, koji je poznat po službi u Bosni i Hercegovini te u Afganistanu, dobio je zadatak da nadgleda mjesto i kontrolira ulaske albanskih državljana.

Ministarstvo unutarnjih poslova razmatra hitne planove za siguran smještaj migranata. Jedna opcija je da se smjeste u hotel s tri zvjezdice u mirnom gradiću Northallerton u North Yorkshireu. Hotel se nalazi na samo deset minuta vožnje od georgijanske vile Rishija Sunaka u njegovoj izbornoj jedinici Richmond.

Sunak je u utorak izjavio na sastanku kabineta da će Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek biti ‘‘suosjećajna i gostoljubiva zemlja‘‘, što je bila svojevrsna obrana od komentara ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman, koja je izjavila da se južna Engleska suočava s ‘‘invazijom‘‘ ilegalnih migranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:27