REPORT GOJKA DRLJAČE

Zaokret u SAD-u: Umjesto lockdowna, Biden osigurao besplatne brze testove za sve Amerikance

Zašto se u Hrvatskoj širi fama da su brzi testovi preskupi pa se čak ne koriste za testiranje svih u bolničkom sustavu?

Joe Biden

 Brendan Smialowski/AFP

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da će osigurati besplatne brze testove za sve Amerikance odmah nakon što je u Sjedinjenim Državama dijagnosticiran prvi slučaj zaraze omicron varijantom SARS-CoV-2 virusa. To je ogromni pristup epidemiološkoj obrani u jednoj velikoj zemlji. Umjesto zatvaranja odnosno lockdowna svaki put kad se ukaže nova prijetnja širenja zaraze, američki epidemiolozi sada su odlučili da je bolje svim američkim kućanstvima omogućiti brze testove. Ako jedna tako velika zemlja kao Sjedinjene Države, u kojoj su lijekovi i medicinske usluge daleko skuplji nego u Europi, osigurava brze testove svima jer su procijenili da je to najbolja metoda usporavanja zaraze, zašto se u Hrvatskoj širi fama da su brzi testovi preskupi pa se čak ne koriste za testiranje svih (pacijenata, liječnika, sestara) u bolničkom sustavu?

„Ova nova varijanta razlog je za brigu, ali ne paniku. Znamo da će biti slučajeva, ali mi imamo alate, najbolja cjepiva na svijetu, najbolju medicinu i najbolje znanstvenike na svijetu. Borit ćemo se s ovom varijantom sa znanošću, a ne brzinom, kaosom i konfuzijom“, poručio je američki predsjednik naciji. Uz uvođenje besplatnih brzih kućnih testova, Sjedinjene Države produžit će obvezu nošenja maski u javnom prijevozu te će testirati sve putnike u međunarodnom prometu.

Sjedinjene države su bez obzira na pojavu mutirane varijante krenule različitim epidemiološkim putem u odnosu na Njemačku i Austriju koje su odgovorile na ubrzanje delta slučajevima novom radikalizacijom mjera koje ograničavaju mobilnost građana i socijalne kontakte. Uz to, Austrija je već najavila obavezno cijepljenje, a Njemačka također kreće tim putem.

Dužnosnici američkog zdravstva poručuju kako će novi epidemiološki pristup zaštiti Amerikance od nove varijante te pomoći nastavku bitke s delta varijantom, što je, kako su više puta naglasili, vrlo bitno tijekom zimskim mjeseci, kada se virus brže širi.

Inače, objavljena je prva studija o slučajevima omikron varijatne u Južnoj Africi. U tom istraživanju utvrđeno je kako omikron uzrokuje više reinfekcija nego što je bio slučaj s beta i delta varijantama, što znači da pronalazi način zaobići stečeni imunitet. Prema južnoafričkoj studiji šanse za reinfekciju kod omikron varijante su 2,4 puta više nego kod ranijih varijanti. Stopa reinfekcija kretala se do sada od 0,5 do 0,8 posto.

Brif:

1 Prema podacima Eurostata nastavlja se dramatično brzi rast cijena pri industrijskim proizvođačima. U listopadu je u EU zabilježen rast cijena pri industrijskim proizvođačima od čak 5 posto, što znači da je u listopadu dosegnut godišnji rast cijena od zastrašujućih 21,7 posto. Gledamo li inflacijsku spiralu koja se otrgla kontroli?

2 Nove njemačke vlasti odlučile su za novog guvernera Bundesbanke imenovati Joachima Nagela, 55-godišnjaka koji je prije prelaska u Banku za međunarodna poravnanja dugo radio u Bundesbanci na poslovima supervizije. Njegovi stavovi o monetarnoj politici – nisu poznati.

3 U Berlinu je prijavljen prvi slučaj omicrona. U tom njemačkom gradu s 3,6 milijuna stanovnika postoji još nekoliko slučajeva sa sumnjom da se radi o zarazi omicron varijantom.

Preporuke dnevnog štiva:

Thread Trevora Bredforda: Je li ovo najbolja procjena zaraznosti omicrona?

STAT: Je li se omicron varijanta razvila na životinjama? Neki stručnjaci tvrde da je tako

George Clooney: Nudili su mi 35 milijuna dolara za jednodnevni posao

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 03:45