UHIĆEN 2018.

Zaoštravaju se odnosi Pekinga i Ottawe: Kanađanin dobio 11 godina zatvora zbog špijunaže

Uhićen je nakon što je u Vancouveru uhićena financijsku direktoricu Huaweija i kćer osnivača te kineske tvrtke
Kim Jong Un i Michael Spavor (lijevo)
 AFP

Kanadski poduzetnik Michael Spavor, čije je pritvaranje u Kini kanadski premijer ocijenio "proizvoljnim", osuđen je na 11 godina zatvora zbog špijunaže, javlja u srijedu AFP i dodaje da će taj slučaj dodatno pogoršati odnose Pekinga i Ottawe.

Spavor je uhićen krajem 2018. pod optužbom ugrožavanja nacionalne sigurnosti, malo nakon što su kanadske vlasti, po američkom nalogu, uhitile u Vancouveru financijsku direktoricu Huaweija i kćer osnivača te kineske tvrtke Meng Wanzhou.

Michael Spavor je "proglašen krivim za špijunažu i krađu državnih tajni te je osuđen na 11 godina zatvora", priopćio je sud u Dandongu na sjeveroistoku Kine, na granici sa Sjevernom Korejom.

Sudski postupak se odvijao iza zatvorenih vrata, što je u Kini uobičajeno u slučajevima špijunaže.

Još jedan Kanađanin, bivši diplomat Michael Kovrig, također je bio priveden i potom pritvoren u isto vrijeme kao i Spavor zbog sličnih optužbi.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je u prosincu 2020. objavilo da su završili istragu o Kovrigu i Spavoru te da je slučaj predan tužiteljstvu.

Premijer Trudeau je osudio "proizvoljni pritvor" dvojice Kanađana i "nedostatak transparentnosti" kineskih vlsti.

Meng Wanzhou je uhićena na zahtjev SAD-a koji je sumnjiči za bankarsku prevaru te traži od Kanade izručenje.

Kina je više puta uputila zahtjev za puštanjem Meng te je upozorila Kanadu da bi se mogla suočiti s posljedicama zbog pomaganja SAD-u u slučaju Meng.

Kazna izrečena Spavoru dolazi uoči izlaska Meng pred kanadski sud do 20. kolovoza na posljednje u nizu saslušanja o mogućem izručenju.

Nikakva odluka se o tome ne očekuje u idućih nekoliko mjeseci, a u slučaju žalbe na presudu postupak bi mogao potrajati i nekoliko godina.

Kineski sud je u utorak osudio Kanađanina Roberta Lloyda Schellenberga na smrtnu kaznu zbog šverca droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2022 08:07