OSVETA ZA SOLARWINDS

Zaoštravanje na relaciji Washington-Moskva: Amerikanci uvode nove sankcije, protjerat će neke ljude

Sankcije su odgovor na masivni hakerski napad i pokušaj utjecaja na predsjedničke izbore
Joe Biden i Vladimir Putin
 Pavel Golovkin/AFP

Sjedinjene Države danas će objaviti nove sankcije protiv Rusije, kao odgovor na masivni hakerski napad i pokušaj utjecaja na predsjedničke izbore, potvrdio je neimenovani dužnosnik Bijele kuće za AP.

Očekuje se da će sankcije biti uvedene za nekih 30 pravnih i privatnih osoba, dok će se u isto vrijeme objaviti odluka o izbacivanju 10 ruskih dužnosnika iz SAD-a. Uz sankcije, američke će službe poduzeti i “nevidljive” akcije u sklopu odgovora Rusiji.

Sankcije će biti odgovor na masivni kibernetički napad na tvrtku SolarWinds, koji je je hakerima omogućio pristup brojnim serverima savezne vlade, od Ministarstva obrane, energetike, zdravstva, trgovine, financija, poljoprivrede do pravosuđa i domovinske sigurnosti, te potencijalno i brojnih drugih.

Zapadne obavještajne službe pripisale su taj napad ruskoj vanjskoj obavještajnoj agenciji SVR, a čelnik Microsofta Brad Smith kazao je kako se radi o “najvećem i najsofisticiranijem napadu” u povijesti, u kojem je sudjelovalo najmanje tisuću inženjera.
Američki obavještajci vjeruju i kako je ruski predsjednik Vladimir Putin osobno odobrio operacije čiji je cilj bio utjecati na ishod američkih predsjedničkih izbora - ruski su agenti putem društvenih mreža i na brojne druge načine pokušale povećati šanse za pobjedu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, te umanjiti šanse Joea Bidena.

Biden je Putina u razgovoru održanom ovog tjedna upozorio da će SAD “čvrsto djelovati kako bi obranio svoje nacionalne interese”, po pitanju ruskih upada u računalne sustave i utjecaja na izbore.

Američki predsjednik također je obećao, što tek treba provesti, i kako će poduzeti akcije kako bi odgovorio na novčane nagrade koje je Moskva navodno isplaćivala Talibanima u Afganistanu za svakog ubijenog američkog vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:51