GNJEVNI DOMOLJUB

Zapad ga smatra zločincem koji je srušio poznati avion, harao je po Ukrajini, a onda je napravio neoprostivu grešku!

Girkin je Putina zasuo osobnim uvredama i pozvao ga da vlast preda nekome zaista sposobnom i odgovornom
 Natalia Kolesnikova/Afp

Ruski državni tužitelj je od suda u Moskvi u četvrtak zatražio da na gotovo pet godina zatvori istaknutog nacionalista Igora Girkina, koji predsjednika Vladimira Putina i vojni vrh optužuje da rat u Ukrajini ne vode dovoljno učinkovito.

Državno tužiteljstvo optužuje Girkina, poznatijeg kao Strelkov, kojeg se na zapadu smatra ratnim zločincem zbog obaranja putničkog zrakoplova 2014. u istočnoj Ukrajini, za poticanje na ekstremizam, što on poriče.

Girkinov se slučaj pomno prati kao indikacija tolerancije Kremlja prema kritikama na račun ratnih napora u Ukrajini, koje Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

image

Igor Girkin - Strelkov

Natalia Kolesnikova/Afp

Moskovski sud kojemu je dodijeljen njegov slučaj je u priopćenju u četvrtak rekao da je državni tužitelj zatražio da se Girkina zatvori na četiri godine i 11 mjeseci u kaznenoj koloniji te da mu se odredi trogodišnja zabrana korištenja interneta.

Očekuje se da će presuda biti donesena 25. siječnja.

Osnovao ‘Klub gnjevnih domoljuba‘

Pedesettrogodišnji Girkin, koji je javno razmatrao mogućnost da se na idućim predsjedničkim izborima kandidira protiv Putina, pritvoren je u srpnju prošle godine.

Girkin je u svibnju s istomišljenicima osnovao "Klub gnjevnih domoljuba" radi spašavanja Rusije od nečega što je nazvao opasnošću od sustavnog kaosa zbog vojnih neuspjeha u Ukrajini i zbog sukoba unutar elite radi određivanja Putinovog nasljednika.

Girkin je u objavi 18. srpnja na svom službenom kanalu na Telegramu, koji prati više od 760.000 ljudi, Putina zasuo osobnim uvredama i pozvao ga da vlast preda "nekome zaista sposobnome i odgovornome".

image
Natalia Kolesnikova/Afp

Kao bivši časnik ruske sigurnosne službe FSB te vojni zapovjednik, Girkin je Rusiji pomogao anektirati poluotok Krim 2014., a ubrzo potom organizirati proruske milicije koje su Kijevu otele kontrolu nad istočnom Ukrajinom, što su događaji kojima je započeo ruski rat protiv Ukrajine.

Ukrajinski dužnosnici i zapadne skupine za zaštitu ljudskih prava ga optužuju da je tamo počinio ratne zločine, što on poriče.

Nizozemski sud mu je u odsutnosti odredio doživotnu kaznu zatvora 2022. zbog njegove navodne uloge u obaranju zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 nad istočnom Ukrajinom 2014., pri čemu je poginulo 298 putnika i članova posade, za što je tada zanijekao odgovornost.

image

Fotografija Igora Girkina - Strelkova iz 2014. godine

Bulent Kilic/Afp/Profimedia/Bulent Kilic/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:07