PUČ U GABONU

Zapad sa strepnjom promatra što se događa u Africi, srušen još jedan autokrat: ‘Povratak tom trendu bio bi poguban!‘

Ovo je osmi državni udar u zapadnoj i središnjoj Africi od 2020. godine

Vojnici pobjedonosno nose šefa gabonske predsjedničke garde Bricea Oliguija Nguemu

 -/Afp

Moglo se naslutiti da u Gabonu neće ići prema boljem nakon što su u subotu održani izbori na kojima je pobjedu odnio Ali Bongo, dosadašnji predsjednik. Tenzije su bile visoke jer je opozicija silno željela promjenu vlasti.

Pobjeda je objavljena u srijedu nakon čega se na nacionalnoj televiziji pojavila skupina časnika poručivši da su preuzeli vlast. Rekli su da predstavljaju sve sigurnosne i obrambene snage u srednjoafričkoj državi, da su izborni rezultati poništeni, sve granice do daljnjega zatvorene, a institucije raspuštene. Zgrada parlamenta je spaljena 2016. kada su izbili nasilni ulični prosvjedi protiv Bongova kontroverznog izbora na drugi predsjednički mandat. Vlada je tada onemogućila pristup internetu na nekoliko dana. Bongo se tada izvukao, ali sada nije. Nije sigurno je li opozicija imala ovakvu viziju promjene vlasti. France 24 izvještava da je u glavnom gradu Librevilleu na ulice izašlo mnoštvo ljudi koji su slavili kraj režima obitelji Bongo pjevajući himnu dok je dio okupljenih hvalio vojsku.

image

Građani slave vojni puč

-/Afp

Gabonom je 56 godina vladala obitelj Bongo. Tata Omar na vlast je došao 1967. godine i nije ju više ispuštao iz ruku. Svjestan da će u nekom trenutku biologija učiniti svoje, tijekom života potrudio se da vlast preuzme jedina osoba kojoj stvarno vjeruje: sin Ali. Koji je pobjeđivao na izborima od 2009. godine kad je stari umro.

Puč u Nigeru

Prije nekoliko tjedana puč je izvršen u Nigeru, siromašnoj zemlji. Gabon je bogatiji, na moru je, ima naftu, važne minerale i kakao, ali obitelj Bongo nije se previše trudila raspodijeliti prihode, nego je punila vlastite džepove pa više od trećine stanovnika živi u siromaštvu. Želja sina Bonga da krene očevim putem vječne vlasti predstavljala je, čini se, dostatan razlog da izazove unutarnje nezadovoljstvo i tenzije koje su iskoristili vojnici kako bi preuzeli vlast. Nema dvojbe da je niz pučeva koji su proteklih godina izbili u Sahelu (Gabon je niže, ali dovoljno blizu) bio poticaj i sada je pitanje hoće li se trend prelijevanja nastaviti. Afrika je 1960-ih i 1970-ih bila stalno poprište pučeva da bi se poslije situacija donekle smirila. Povratak nesretnom trendu bio bi poguban u situaciji kad na granici Europe bjesni rat započet ruskom agresijom na Ukrajinu.

Reuters podsjeća da je to osmi državni udar u zapadnoj i središnjoj Africi od 2020. godine. Prevrati u Maliju, Gvineji, Burkini Faso, Čadu i Nigeru potkopali su demokratske procese u proteklih nekoliko godina.

Ali Bongo je, javljaju agencije, u kućnom pritvoru. Vojnici koji su proglasili preuzimanje vlasti predstavili su se članovima Odbora za tranziciju i obnovu institucija.

image

Predsjednik Ali Bongo Ondimba u kućnom pritvoru

-/Afp

Tragedija, farsa

France 24 prenosi da su šefa gabonske predsjedničke garde Bricea Oliguija Nguemu pobjedonosno nosili vojnici nekoliko sati nakon što je objavljena smjena vlasti. Uzvikivali su da bi Oligui trebao biti novi predsjednik. Vijest je zanimljiva jer je i u Nigeru ključna osoba puča Abdourahmane Tchiani, šef predsjedničke garde. Razumljivo je to jer je riječ o osobama koje imaju dobre veze s vojnom hijerarhijom i politikom te dobro poznaju lidere i mogu procijeniti kad je čelnik najslabiji. Podsjeća to na Rimsko Carstvo kad su pretorijanci birali careve. Povijest se ponavlja, prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa.

image

Građani slave vojni puč

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:06