EKONOMSKI RAT

ZAPAD SE OKRENUO PROTIV KINE Lagala je o izbijanju epidemije i tako olakšala razvoj pandemije. A sada planira jeftino kupiti europske tvrtke

 
Laboratorij u Wuhanu koji je sve više pod povećalom Zapada (gore lijevo), poruka podrške u Beogradu (dolje desno)
 AFP

Britanski ministar vanjskih poslova, sada i v. d. premijera Dominic Raab, upozorio je u četvrtak Kinu da nakon izbijanja epidemije nema više “povratka na uobičajeni način poslovanja - business as usual”. I da bi međunarodna zajednica trebala zatražiti odgovore od Pekinga o upravljanju krizom.

Riječ je o samo jednom od recentnih oštrih napada na Kinu kojoj je uobičajeno ponašanje kad su u pitanju unutarnje krize nanijelo ozbiljnu štetu na međunarodnom planu. Posebno je važno što je ovaj napad došao iz Ujedinjene Kraljevine koja je ranije donijela odluku da bi zloglasni Huawei mogao dobiti pristup izgradnji dijela sustava 5G mreže. Sada se u visokim krugovima Konzervativne stranke i o tome otvaraju polemike. London je i svoju “postBrexit” sudbinu vezao uz što snažnije trgovanje s Kinom. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u intervjuu za Financial Times također oštro napao Kinu: "Očito ima stvari koje su se dogodile a o kojima se ne zna”. I dodao da je "naivno" reći da je kinesko upravljanje koronakrizom bilo bolje nego što je u drugim zemljama.

Nekoliko je elemenata koji su izazvali burnu reakciju Londona i Pariza. Upravo je u petak Kina službeno priznala da je zataškavala broj mrtvih u Wuhanu: broj je sada za 50% veći. Koliko je stvarno, poznavajući metode rada Kineske komunističke partije, vjerojatno nećemo saznati.

AP je objavio kako je kineska vlast punih 6 dana odbijala javno priznati da je suočena s epidemijom. Procjene su znanstvenika da se u tih šest dana moglo poduzeti više mjera koje bi obuzdale krizu. U svakom bi se slučaju moglo ublažiti globalno širenje virusa.

Kina je učinila sve što je u njezinoj moći, a to je puno, da natjera Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ne reagira na upozorenja s Tajvana da se u Kini događa nešto vrlo ozbiljno i prijeteće. WHO je zbog pritiska Pekinga čak odbio odgovarati na novinarska pitanja vezana uz Tajvan i njegovu uspješnu borbu protiv epidemije.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, koji je slavu stekao vrijeđanjem stranih dužnosnika na Twitteru tijekom svog diplomatskog mandata izvan zemlje, sve je to odbacio i rekao da je korekcija broja preminulih u Wuhanu rezultat “statističke provjere”. Precizirajmo, brojka je povećana za 1290 preminulih.

Ukupno, nakon “statističke provjere”, 3869. Iz samog Wuhana su se i tijekom karantene uspijevale probiti informacije u kojima se navodilo da službene brojke nisu točne što je argumentirano dnevnim brojem naručenih urni. Što se sada i potvrđuje.

Zhao Lijian je sve to mirno prešutio i pozvao na međunarodno jedinstvo: “Imperativ je da se sve zemlje ujedine u borbi protiv epidemije kako bi pobijedile u tom ratu”.

Zapad je, dakle, svjestan da je Kina svojim pogrešnim potezima te politikom skrivanja i kontrole vijesti u velikoj mjeri odgovorna za trenutnu krizu koja trese cijeli svijet. I baca ga, kako stvari stoje, u najveću recesiju od Velike depresije koja je počela 1929. godine.

I da, Kina panično pokušava popraviti svoju sliku u međunarodnoj javnosti. Čim je kriza u Kini počela gubiti dah, propagandna mašinerija se pokrenula. Pekingu je bilo jasno da mora što prije pokazati da je glavni igrač na globalnoj sceni koji nudi pomoć na sve strane.

Što nije bilo teško jer je EU bila u totalnom kaosu, a ni u Sjedinjenim Državama situacija nije bila bitno bolja. Emblematičan je prizor iz Beograda gdje je sam predsjednik Aleksandar Vučić dočekao zrakoplov u kojem su bili kineski stručnjaci i medicinska oprema.

No, Kina se potrudila da srbijanski mediji niti jednom riječju ne navedu da nije riječ samo o pomoći, nego većinom o kupljenoj opremi. Kad je dan kasnije stigla pomoć, dakle ne kupljena roba iz EU, nije bilo niti jedne kamere. A mediji su onako usput navodili kako će Srbija moći koristiti nekoliko stotina milijuna eura pomoći Europske unije. U novcu, bespovratno.

U zrakoplovu koji je 12. travnja stigao iz Kine u Zagreb, kako stoji u službenom priopćenju, bila je oko 60 tona medicinske opreme “i vrijedna donacija”. Dakle, veliku većinu tereta je Hrvatska platila. Kineska je oprema stigla i u Italiju, jedinu članicu G7 koja je pristupila kineskom mega-projektu “Jedan pojas, jedan put”.

EU je pak pravodobno zaključio da bi Peking mogao ovu krizu iskoristiti za nastavak svojih malignih politika: djelovati na jedinstvenom europskom tržištu, prihvaćajući uvjete, ali s tvrtkama koje iza sebe imaju punu podršku države. Tako je primjerice dobiven posao na izgradnji Pelješkog mosta i kupljena njemačka tvrtka za proizvodnju robota Kuka. Čime je Kina za sitan novac dobila neizmjerno vrijednu tehnologiju.

U situaciju u kojoj će europske ekonomije padati za oko 10 posto mjesečno sasvim je jasno da bi strateške tvrtke, čija vrijednost na financijskim tržištima strmoglavo pada, mogle postati plijenom predatorske kineske politike. I zato se već 12. travnja oglasila Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Europske komisije, pozvavši članice da same preuzmu udjele u kompanijama i tako ih spase da ne padnu u kineske šape.

U četvrtak se oglasio i europski povjerenik za trgovinu Phil Hogan s istovjetnim pozivom preporučujući članicama da razmotre povezivanja ranjivih kompanija. Irski povjerenik je posebno naglasio da su na meti kapaciteti zdravstvene industrije te istraživački centri koji rade na razvijanju cjepiva.

Konačno, i na nedavnom sastanku ministara obrane NATO-a je istaknuto da je potrebno sačuvati kritične industrije koje su davno kao svoj cilj zacrtali Kinezi.

Čini se da tako Vučić ostaje jedini u Europi koji će po svom glavnom gradu lijepiti plakate: “Hvala ti, velik brate Xi”.

S druge strane stiže jasna poruka Pekingu: “Europa nije na prodaju”.

Kina je, kako je lijepo zaključila EK prije godinu dana, sistemski rival. I sad se ta politika konačno i provodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2022 09:49