DRŽAVNI UDAR

ZAPAD STRAHUJE OD IZBIJANJA GRAĐANSKOG RATA U EGIPTU Raste broj mrtvih, ElBaradei imenovan premijerom

Mohamed ElBaradei imenovan je predsjednikom egipatske vlade, tri dana nakon vojnog udara kojim je svrgnut predsjednik Muhamed Mursi. Bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebao bi prisegnuti tijekom večeri

Do danas poslijepodne državni udar u Egiptu odnio je najmanje 36 života, a žrtve su se još zbrajale dok su iz svijeta stizale poruke zabrinutosti zbog žestokih sukoba oponenata i pristalica svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija.

Najmanje tisuću ljudi pritom je ranjeno, a strahuje se da bi broj žrtava mogao dalje rasti s obzirom na to da su Mursijevi oponenti najavili velike prosvjede za sutra.

State Department je pozvao vlasti u Kairu da zaustave nasilje, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon alarmirao je da prosvjednici moraju biti zaštićeni.

Čitav svijet sa zabrinutosšću promatra što se događa u Egiptu, zemlji u kojoj je pokrenuto “arapsko proljeće” koje je lančano djelovalo na sve zemlje te regije. Zahvaljujući masovnim prosvjedima Egipćani su prije dvije godine smijenili dugogodišnjeg autokrata Hosnija Mubaraka, nakon čega je na prvim slobodnim izborima u egipatskoj povijesti za novog predsjednika izabran kandidat islamističkog Muslimanskog bratstva Muhamed Mursi.

Nakon tjedana prosvjeda, egipatska je vojska u srijedu svrgnula Muhameda Mursija, nakon čega su milijuni islamista, pristaša Mursijevog Muslimanskog bratstva, izašli na ulice egipatskih gradova.

Sukobi su eskalirali u petak navečer jer je Muslimansko bratstvo proglasilo “petak gnjeva” u znak prosvjeda protiv svrgavanja Mursija i najave raspisivanja novih izbora. Bratstvo je poručilo da ne priznaju državni udar ni svrgavanje Mursija. Bivši predsjednik je u pritvoru, zajedno s desecima lidera Muslimanskog bratstva.

Vojska je uspostavila prijelaznu vlast i novi premijer mogao bi biti imenovan već za vrijeme vikenda. Za privremenog predsjednika zemlje imenovan je ustavni sudac Adil Mensur, koji je raspustio parlament u kojem je Muslimansko bratstvo imalo većinu.

Egipatska vojska danas je preko Facebooka demantirala glasine da niži časnici prave pritisak da se Mursi vrati na vlast.

Poručili su da je to samo dio specijalnog rata kojim Mursijevi pristaše šire laži.

Agencije su danas, nakon eskalacije nasilja u noći s petka na subotu , javljale da se u sjedištu Kaira i dalje osjeća napetost, a na više mjesta u gradu su i dalje ostale podignute barikade. Glavna križanja u gradu čuvaju vojska i policija.

Znak raspoznavanja Mursijevih protivnika su portreti generala Abdela Fataha al-Sisija, kojega mediji nazivaju novim najvažnijim čovjekom u Egiptu, jer je on bio autor ultimatuma nakon kojeg je u srijedu srušen s vlasti Muhamed Mursi. Najžešći sukobili bili su u Aleksandriji, gdje je ubijeno najmanje 12 ljudi, a 200 ih je ranjeno.

Mjesta uličnih sukoba i danas su bila puna tragova nasilja, puna kamenja i zapaljenih guma. Centralni kairski trg Tahrir i dalje je pod opsadom antimursijevih prosvjednika. Nekoliko stotina prosvjednika čitavu noć provelo je u šatorima na trgu Tahrir. Pristup trgu kontroliraju interventne snage, pretražujući vozila.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon priopćenjem je osudio nasilje. “Zabrinjava to što je došlo do sukoba s prosvjednicima”, napisao je Ban Ki-moon, upozoravajući da su snage reda pucale u prosvjednike, neke ubile a neke ranile.

Egipat je na prekretnici, upozorio je Ban Ki-moon, pozivajući i narod i vlast u Egiptu na mir i nenasilje.

Nakon serije uhićenja u četvrtak i petak, danas je pritvoren potpredsjednik Muslimanskog bratstva Hajrat El-Šater, i to pod optužbom da je poticao nasilje.

Hosni Mubarak opet pred sudom

Kamere svjetskih agencija jučer su snimile bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka koji se pojavio pred sudom gdje mu se sudi za korupciju i nasilje protiv prosvjednika koji su na početku “arapskog proljeća” 2011. godine tražili njegovu smjenu. Mubaraka se tereti za smrt više od 800 prosvjednika. Mubarak je desetljećima vladao Egiptom uz pomoć vojske, prije nego što je smijenjen u povijesnom prevratu prije dvije godine. Bivši egipatski autokrat star je 85 godina, ali je u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju da bi pratio suđenje. Lani je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, ali je sud prihvatio žalbe pa je suđenje obnovljeno, uz velike prosvjede njegovih oponenata. Nastavak suđenja zakazan je za 17. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:34