MOŽE LI BITI GORI?

Zapad sve intenzivnije razmišlja o Putinovom nasljedniku: Glasno se priča o tri scenarija...

Putinov klon bio bi manje poželjan od kvazi-demokrata, ali bi barem ponudio izglede za nastavak statusa quo

Vladimir Putin

 Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Profimedia/Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Profimedia

Može li itko biti gori od Putina? Tko će ga naslijediti? To pitanje više nije samo hipotetsko, već se njime ozbiljno bave geostratezi i državnici kako bi na vrijeme pripremili politike prema Putinovom nasljednikom.

Odgovor na to pitanje probao je dati i Aleksandar Motil, profesor političkih znanosti na američkom sveučilištu Rutgers-Newarku, stručnjak za pitanja oko Ukrajine, Rusije i SSSR-a, kao i za nacionalizam i revolucije. O spomenutim temama napisao je i 10 knjiga. Njegovu analizu s portala 19fortyfive, prenosimo u cijelosti.


Logično je za pretpostaviti da bismo, ako će Putinov nasljednik biti još gori i brutalniji, svakako trebali izbjegavati politiku koja vodi ka prekidu njegove vladavine. Ako pak projekcije pokažu da će njegov nasljednik biti skloniji demokraciji i manje militaristički nastrojen, onda ima smisla ubrzati njegov odlazak ili čak izazvati Putinovu smrt.

Bilo bi apsurdno sugerirati da možemo sa sigurnošću predvidjeti tko bi mogao biti Putinov nasljednik, ali ako shvatimo kojoj struji pripada - je li to možda radikalni ruski imperijalist, Putinov klon ili pak kvazi-demokrat - onda ćemo lakše doći do zaključka kako bi u budućnosti mogli izgledati odnosi Rusije s Ukrajinom i Zapadom.

Kvazidemokrat i klon

Nitko ne spori da bi demokrat, ili možda bolje rečeno kvazidemokrat, bio optimalan scenarij za sve strane. Postoje izgledne šanse da bi on – jer to bi naravno bio muškarac – pokušao okončati rat s Ukrajinom i ponovno izgraditi mostove sa Zapadom, te bi reintegrirao Rusiju u globalnu ekonomiju.

Takav vođa zasigurno neće uživati ​​potporu Putinova najbližeg kruga ljudi ni tvrdokornih pristaša, ali bi mogao privući glasove obrazovanog stanovništva u gradovima, kao i mlade Ruse. Preoptimistično bi bilo očekivati da bi Rusija s takvim predsjednikom postala stabilna država, ali bi, barem privremeno, stala na kraj najgorim tendencijama Putinove politike. No u ovom scenariju kontrarevolucija bila bi izgledna.

Putinov klon bio bi manje poželjan od kvazi-demokrata, ali bi barem ponudio izglede za nastavak statusa quo. Kao i danas, neki će Rusi biti entuzijastični, drugi bijesni, dok će elite sigurno osjetiti olakšanje jer se stvari neće previše promijeniti i njihovo bogatstvo ostat će netaknuto.

No Putinov klon imat će nepremostivu manu koja će ga na kraju koštati vladavine; on neće biti Putin. Uostalom i sam Vladimir Putin je proveo više od dva desetljeća gradeći hipercentralizirani režim u čijem je središtu on sam. Putin, koji se predstavlja kao utjelovljenje snažne Rusije u jednoj osobi, ključan je za stabilnost režima.

Njegov klon zasigurno će biti slabija ličnost, a upravo ta slabost otvara vrata nestabilnosti, kaosu i građanskim sukobima. Tada će klon ili nekim putem morati stabilizirati svoju vladavinu ili će ga zamijeniti kvazi-demokrat. Treća opcija je radikalni ruski imperijalist.

Radikalni imperijalist

Upravo je radikalni ruski imperijalist treća opcija za Putinova nasljednika. No bi li, recimo, netko poput Igora Strelkova, ratnog zločinca koji je pokrenuo rat u Donbasu 2014. - zaista bio gori od Putina? Teško je zamisliti što bi mogao učiniti strašnije od onoga što upravo čini Putin.

Za početak, važno je biti svjestan da je Putin masovni ubojica, ratni huškač i imperijalist koji je uništio rusku demokraciju, zamijenio je fašizmom i upustio se u genocid u Ukrajini. Deseci tisuća nevinih ukrajinskih civila su ubijeni, a ukrajinski gradovi su sravnjeni sa zemljom. Deseci njegovih političkih protivnika su ubijeni; stotine Rusa ubijeno je u bombaškim napadima 1999., koji su trebali poslužiti kao izgovor za ponovni napad na Čečeniju. Što bi zapravo nasljednik morao učiniti da bi bio gori? Koristiti nuklearno oružje? Gotovo svi analitičari slažu se da bi Putin mogao pribjeći i toj opciji.

James Fallon, profesor psihijatrije i ljudskog ponašanja na kalifornijskom sveučilištu Irvine nazvao je Putina psihopatom i usporedio ga s Adolfom Hitlerom. Ta usporedba nameće slično pitanje kao i kada pričamo o Putinovu nasljedniku: je li itko mogao biti gori od Hitlera? Bi li Heinrich Himmler, Joseph Goebbels ili Reinhard Heydrich napali više zemalja nego sam Hitler? Bi li ubili više Poljaka, Ukrajinaca i Bjelorusa? Istrijebili više Židova? Bi li njihova verzija Mein Kampfa bila još neumoljivija?

No ako Putinov nasljednik bude radikalni imperijalist, on će, baš poput klona, ​​imati jednu fatalnu manu: neće biti Putin. Kao rezultat toga, nedostajat će mu Putinova popularnost i legitimitet među pukom. Također će mu faliti Putinova sposobnost da uravnoteži radikale i umjerenjake unutar političke elite.

Radikal će stoga biti slabiji vladar od Putina, daleko manje sposoban provoditi svoju politiku i mnogo je vjerojatnije da će upravo on biti prva žrtva borbi za moć.

Ovo nas dovodi do zanimljivog zaključka. Kvazidemokrat bi mogao biti bolji za Rusiju, dok bi klon i radikal značili povratak na staro, ali bi nas sva trojica uvela u razdoblje gdje će sukobi elita i sustavne nestabilnosti postati dio političke svakodnevice.

Ipak, Putinov odlazak u svakom bi slučaju biodobar za Ruse, Ukrajince i Zapad. Manje stabilna, neizvjesnija i kaotičnija Rusija neće biti u poziciji voditi veliki rat i nastaviti Putinov imperijalistički plan. Možda će takvo stanje biti tek kratkoročno, ali s obzirom na užase koje je kreirao Putinov režim, čak i kratak predah bio bi nešto na čemu bismo trebali biti zahvalni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:53