PRIJETNJA SANKCIJAMA

Zapad ujedinjeno upozorava Rusiju: Nemojte ni pomišljati o pomicanju državnih granica

Johnson je predvidio da će Rusija platiti visoku vojnu cijenu ako napadne Ukrajinu.

Kamala Harris, Olaf Scholz i Boris Johnson.

 Profimedia

Zapadni čelnici upozorili su Rusiju da ni ne pomišlja o pomicanju državnih granica neke zemlje silom te su istodobno istaknuli da će Moskva platiti visoku političku i ekonomsku cijenu za bilo kakvu vojnu intervenciju u Ukrajini.

Američka potpredsjednica Kamala Harris rekla je da će Sjedinjene Države pojačati istočni bok NATO-a da bi dodatno utjecale na odvraćanje Rusije od bilo kakve vojne akcije uz prijetnju sankcijama.

image

Kamala Harris

Andrew Harnik

- Nacionalne granice ne bi se smjele mijenjati silom - rekla je Harris u subotu na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

- Pripremili smo ekonomske mjere koje će biti brze, oštre i djelovat ćemo jedinstveno - rekla je.

- Ciljat ćemo ruske financijske institucije i ključne grane industrije - dodala je Harris.

Sigurnosni dužnosnici su upozorili da je Rusija razmjestila vojne snage koje su spremne za invaziju na Ukrajinu u bilo kojem trenutku te su kazali da bi Moskva mogla stvoriti izgovor za invaziju uz pomoć takozvane operacije pod lažnom zastavom.

Rusija je u subotu otvorila istragu o izvješćima ruskih medija po kojima su u ruskoj regiji Rostov, samo kilometar od granice, eksplodirale dvije ukrajinske granate.

U subotu je Rusija započela i strateški važne nuklearne vježbe koje uključuju lansiranje balističkih projektila, no tvrdi da one nisu povezane s raspoređivanjem vojnih snaga duž ukrajinske granice.

Sudionici Konferencije o sigurnosti u Muenchenu rekli su da žele nastaviti dijalog s Rusijom, a njemački kancelar Scholz je kazao da postoje jasne naznake o tomu da je Rusija još uvijek otvorena za diplomatsko rješenje problema.

Imaju stanovitu potporu od kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija, čija je zemlja u bliskim odnosima Rusijom. On je na konferenciji kazao da nijedna zemlja ne smije svojevoljno pokušati izmijeniti međunarodne norme. Rekao je i da nijedna zemlja ne bi trebala biti opsjednuta povratkom u povijest.

Njemački kancelar Olaf Scholz je izjavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin pogriješio što je tražio opravdanje za reviziju granica u povijesti.

image

Olaf Scholz

Johanna Geron

- Pogledate li dovoljno daleko u povijesne knjige, pronaći ćete razloge za pokretanje ratova koji traju i po nekoliko stotina godina i uništavaju čitav kontinent - upozorio je Scholz.

Britanski premijer Boris Johnson poručio je u subotu da će, ako zapadne zemlje ne ispune svoja obećanja o potpori neovisnosti Ukrajine, to imati štetne posljedice u cijelom svijetu, uključujući i Tajvan.

- Ne znamo u potpunosti što predsjednik Putin namjerava, ali predznaci su sumorni - rekao je Johnson na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

- Ako Ukrajina bude ugrožena, to će biti šok za svijet. A ti odjeci će se čuti u istočnoj Aziji, čut će se u Tajvanu - dodao je.

- Ljudi bi zaključili da se agresija isplati, i da je to možda ispravno - zaključio je.

image

Boris Johnso

Matt Dunham

Kina gleda na Tajvan kao na dio svog teritorija i nije isključila upotrebu sile kako bi ponovno preuzela kontrolu nad otokom, koji ima samoupravu od 1949. godine.

Johnson je rekao da su zapadne zemlje više puta govorile Ukrajini da će podržati njezinu neovisnost.

Kako bi se te riječi činile šuplje, besmislene, uvredljive kad bismo, u trenutku kada je njihov suverenitet i neovisnost ugrožen, jednostavno okrenuli glave, rekao je.

Britanija je u utorak rekla da bi mogla blokirati ruske tvrtke u povlačenju kapitala u Londonu te je donijela zakon za proširenje sankcija ruskim tvrtkama i pojedincima ako zemlja napadne Ukrajinu.

- Sankcionirat ćemo ruske pojedince i tvrtke od strateške važnosti za rusku državu i onemogućit ćemo im financiranje na londonskim tržištima kapitala - rekao je Johnson.

Europa se također mora odviknuti od ruskih zaliha nafte i plina kako bi prestala biti izložena riziku da bude ucjenjivana, dodao je.

Johnson je predvidio da će Rusija platiti visoku vojnu cijenu ako napadne Ukrajinu.

- Bojim se da bi nakon munjevitog rata uslijedilo dugo i grozno razdoblje odmazde, osvete i pobune. I ruski roditelji bi tugovali zbog gubitka mladih ruskih vojnika - rekao je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u subotu Moskvu da prestane s pripremama za napad na Ukrajinu ili se suoči s teškim posljedicama u trenutku kad se strahuje da bi invazija mogla biti neizbježna.

- Nikad nije kasno da Rusija odstupi, prestane se pripremati za rat i počne se upuštati u diplomatske pregovore s NATO-om i NATO saveznicima kako bi se pronašlo političko rješenje - rekao je na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji.

- Ako nas Rusija želi podijeliti, oni zapravo dobivaju suprotno, dobivaju ujedinjeniji NATO. A ako Rusija želi manje NATO-a na svojim granicama, dobiva suprotno - dobiva više NATO-a - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:19