NOVI STROJEVI ZA KIJEV

Zapad uskoro donosi odluku o borbenim avionima? Ukrajina se već počela pripremati...

Radovi su već dvijaju u različitim regijama Ukrajine, tvrdi glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga.

Borbeni avion F-16

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajina modernizira vojne aerodrome očekujući od zapadnih saveznika skoru isporuku borbenih zrakoplova, bez obzira na to što im ih još nitko od saveznika nije obećao poslati, piše The War Zone.

Ukrajinske vlasti diljem zemlje rekonstruiraju uzletno-sletne piste kako bi s njih mogli polijetati moderni višenamjenski borbeni zrakoplovi poput američkog F-16 ili francuskih Miragea i Rafalea. Naime, integracija takvih mlažnjaka u sastav ukrajinskih zračnih snaga ne bi zahtijevala samo obuku pilota i ekipa za održavanje zrakoplova, već i osiguranje adekvatnih uzletno-sletnih staza.

- Moramo pripremiti infrastrukturu naših aerodroma kako bi piloti mogli sigurno sletjeti na piste. Radovi su već odvijaju u različitim regijama Ukrajine. Stvaranje mreže aerodroma podupiru Ministarstvo infrastrukture, Ministarstvo obrane, kao i druge vladine agencije - rekao je glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat u petak na brifingu za novinare.

Prioritet: F-16

Ponovno je apelirao da zapadni saveznici Ukrajini pošalju svoje borbene lovce-bombardere F-16, poručivši kako bi im oni mogli pomoći i u uništavanju ruskih krstarećih projektila i dronova.

- F-16 jedan je od najpopularnijih modela u cijelom svijetu i bio bi najbolji kandidat da postane osnovni višenamjenski zrakoplov naših zračnih snaga. Prije par tjedana ukrajinski su piloti posjetili SAD kako bi lobirali da dobijemo moderne lovce. Komunicirali su sa senatorima i kongresmenima. Gledali su ih ravno u oči, izražavajući potrebu za tim borbenim zrakoplovima koji bi nam puno pomogli na putu do pobjede i konačnog oslobođenja okupiranih dijelova naše domovine - rekao je Ihnat. Dodao je kako su i s Francuskom pregovarali "prilično dugo", iako nije jasno je li mislio na konkretne razgovore o nabavci francuskih borbenih zrakoplova.

Kako god bilo, ukrajinski dužnosnici fokusirani su na američki F-16, jer su uvjereni kako bi se ti zrakoplovi najlakše i najbrže uključili u sustav ukrajinskih zračnih snaga. Tome u prilog govori i činjenica da je već napravljen popis pilota odabranih za obuku za upravljene tim zrakoplovima. Ihnat je rekao da je za obuku pilota već osigurano sto milijuna dolara, ali nije htio reći tko je ta sredstva osigurao. Također je rekao da je tip zrakoplova koji će Ukrajina vjerojatno dobiti već određen, ne navodeći nikakve druge pojedinosti.

‘Još pregovaramo‘

U međuvremenu je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo opovrgnulo medijske izvještaje kako Kijev namjerava nabaviti 24 borbena zrakoplova od saveznika, tvrdi ukrajinski portal Babel. Španjolski dnevnik "El Pais" je, pozivajući se upravo na glasnogovornika ukrajinskog zrakoplovstva Jurija Ihnata, napisao da je Ukrajina prvo htjela dvije eskadrile, od kojih bi svaka bila sastavljena od 12 zrakoplova F-16.

No, u izjavi za Babel, Ihnat je rekao da su njegovi komentari na brifingu za medije u petak bili pogrešno protumačeni.

- Ukrajina je tek u fazi pregovora što se tiče zrakoplova. Trenutno se utvrđuju modeli i broj zrakoplova - pojasnio je taj "šum u komunikaciji".

S druge strane, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Jon Finer u četvrtak je rekao da će SAD s Kijevom i američkim saveznicima "vrlo pažljivo" raspraviti ideju o slanju zapadnih mlažnjaka na ukrajinsko bojište. Istovremeno, njemački ministar obrane isključuje mogućnost slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 18:50