UDAR NA ASADA

ZAPADNE SILE INTERVENIRALE U SIRIJI, DAMASKOM CIJELU NOĆ ODJEKIVALE DETONACIJE Trump se obratio naciji: 'Ovo je odmazda za zločine čudovišta Asada'

 
lijevo: Donald Trump tijekom obraćanja naciji; u sredini: djelovanje sirijske protuzračne obrane u Damasku; desno: projektil nad Damaskom
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump obratio se naciji u noći s petka na subotu po hrvatskom vremenu kako bi objavio da je započela vojna intervencija u Siriji u znak odmazde na nedavni kemijski napad u Dumi, pobunjeničkoj enklavi u okolici Damaska, za što Zapad optužuje režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

- Naredio sam oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za kemijsko oružje sirijskog diktatora Bašara al-Asada. U tijeku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je Trump, a još tijekom njegova obraćanja iz Damaska su počele stizati vijesti o snažnim detonacijama koje su potresle glavni sirijski grad.

April 14, 2018 - Damascus, Syria - Surface-to-air missiles are seen over Syria's capital Damascus as the Syrian air defenses were responding to U.S. attacks. The U.S. started military actions against Damascus before daybreak Saturday as loud explosions were heard with ''red dots'' seen flying from earth to the sky., Image: 368487683, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
djelovanje sirijske protuzračne obrane u Damasku

- Spremni smo nastaviti s ovim odgovorom sve dok sirijski režim ne prestane koristiti zabranjene kemijske agense, rekao je Trump.

- Ovo su precizni napadi na mete povezane s kemijskim naoružanjem, rekao je ističući kako je cilj na dugi rok spriječiti proizvodnju, širenje i uporabu kemijskog naoružanja.

- Ovo što se dogodilo nije učinio čovjek, to su zločini koje je počinilo čudovište, rekao je Trump aludirajući na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

- Također, imam poruku za vlasti dviju država koje su najodgovornije za održavanje, opremanje i financiranje kriminalnog Asadovog režima. Postavljam pitanje Iranu i Siriji: Kakva to država želi biti povezana s masovnim ubojicom nedužnih muškaraca, žena i djece? Države se može procjenjivati prema prijateljima koje imaju. Nijedna država ne može ostvariti dugoročni uspjeh promicanjem odmetnutih režima, brutalnih tiranina i krvoločnih diktatora. Predsjednik Putin i njegova vlast 2013. godine su obećali cijelome svijetu da će jamčiti uništenje cjelokupnog sirijskog kemijskog arsenala. Asadov nedavni napad i ovaj odgovor na njega su izravna posljedica ruskog neispunjenja tog obećanja, rekao je Trump.

- Rusija mora odlučiti hoće li nastaviti ovim mračnim putem ili će se priključiti civiliziranim nacijama kao sila koja promiče stabilnost i mir. Za nadati se da ćemo se jednog dana slagati s Rusijom, možda čak i s Iranom, ali možda i nećemo, rekao je još Trump.

Precizni i ograničeni

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je kako su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku Asadu.

- Očito je da nije shvatio poruku od lani, rekao je Mattis aludirajući na prošlogodišnje napade Zapada na postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja.

Ipak, u Pentagonu se rekli da je riječ o 'preciznim' i 'ograničenim' napadima koji bi mogli biti okončani relativno brzo.

A missile descends onto Damascus, Syria, during an airstrike in this still image obtained from social media video, April 14, 2018. Abdu Zayitun/via REUTERS  THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Abdu Zayitun / REUTERS
navođeni projektil spušta se prema meti u Damasku

- Ovo je jedan udar, zasad ne planiramo dodatne napade, rekao je Mattis, što je donekle u suprotnosti s Trumpovom tvrdnjom da je spreman za trajniji udar.

Mattis je kazao da je u napadu iskorišteno dvostruko više projektila od lani, kada je ispaljeno 59 raketa Tomahawk.

Nije promjena režima

Britanska premijerka Theresa May potvrdila je da u akciji sudjeluju i britanske oružane snage napominjući da vojna sila trenutno nema učinkovitu alternativu. Istovremeno, May je istaknula da ova intervencija ne predstavlja 'promjenu režima' u Siriji.

I francuski predsjednik Emmanuel Macron je potvrdio da oružane snage njegove države sudjeluju u napadima.

A plane takes off as part of the joint airstrike operation by the British, French and U.S. militaries in Syria, in this still image from video footage obtained on April 14, 2018 from social media. courtesy  Elysee/Twitter/via REUTERS     ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Elysee/Twitter / REUTERS
francuski borbeni avion polijeće u sklopu intervencije u Siriji

- Ne možemo tolerirati ponavljajuću uporabu kemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost, kaže se u izjavi iz ureda francuskog predsjednika.

Dodao je da je odgovornost sirijskog režima za kemijski napad nedvojbena.

French President Emmanuel Macron attends a meeting as part of the joint airstrike operation by the British, French and U.S. militaries in this picture obtained on April 14, 2018 via social media. Emmanuel Macron/Twitter/via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Emmanuel Macron/Twitter / REUTERS
Emmanuel Macron na sastanku s vojnim kabinetom

Mete na više lokacija

Prema informacijama BBC-ja, britanski su borbeni avioni napali vojnu instalaciju u blizini grada Homsa, u kojoj se navodno nalazi skladište kemijskog naoružanja ili materijala za njegovu izradu. Izvješća o snažnim detonacijama stižu i iz pograničnog područja između Libanona i Sirije.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je agenciji Reuters da su u akciju, osim borbenih aviona, uključeni i brodovi koji su prema odabranim metama ispalili navođene krstareće rakete tipa Tomahawk.

Svjedok na terenu u Damasku agenciji je rekao da je tijekom noći čuo najmanje šest snažnih eksplozija. O napadima na sirijsku prijestolnicu izvijestila je i Asadova državna televizija, koja javlja da je tamošnja protuzračna obrana odgovorila na napade te da je uspjela oboriti trećinu svih krstarećih raketa, ali potvrde tih tvrdnji zasad nema.

Anti-aircraft fire is seen over Damascus,Syria early April 14, 2018. REUTERS/Feras Makdesi
Feras Makdesi / REUTERS
tragovi paljbe sirijske protuzračne obrane u Damasku

Na televiziji su pročitali priopćenje prema kojemu se napadu suprotstavlja "antiteroristički savez", a ta fraza sugerira da Asadovi strani saveznici - Iran i Rusija - možda pomažu u obrani, ocjenjuje Reuters.

Prema svim raspoloživim informacijama, mrtvih u napadima nije bilo, dok su u Homsu ozlijeđene tri civila, a na drugim lokacijama šest sirijskih vojnika.

- Tripartitna agresija je flagrantno kršenje međunarodnog prava, objavila je državna novinska agencija SANA.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu koja prikuplja informacije od brojnih izvora s terena u Siriji, izvijestila je da je u Damasku, osim nekoliko vojnih kompleksa, pogođen i Sirijski znansteno-istraživački centar. Vjeruje se da je taj centar proizvodio kemijsko naoružanje.

'Izdržali smo'

Visoki dužnosnik saveza koji je u sirijskom ratu podupro predsjednika Asada kazao je Reutersu da će "američki napad na Siriju smatrati ograničenim".

- Ako su napadi gotovi i ne bude li drugog kruga, to će se smatrati ograničenim, izjavio je taj dužnosnik Reutersu.

A missile is seen crossing over Damascus, Syria April 14, 2018. SANA/Handout via REUTERS    THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.  REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE.
SANA/Handout / REUTERS
projektil nad Damaskom

Kasnije je taj dužnosnik rekao da su Sirija i saveznice 'izdržale' napad uz napomenu da su mete napada evakuirane prije nekoliko dana, zahvaljujući upozorenju Rusije. Dodao je da je u napadu korišteno oko 30 raketa, od kojih je trećina srušena te da se procjenjuje materijalna šteta.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je velika većina američkih projektila presretnuta. Više detalja OVDJE.

Najveća intervencija Zapada

Sirija od prvih izvješća o kemijskom napadu u Dumi negira da ga je počinila, a jednako tvrdi i Rusija, najmoćniji Asadov saveznik. Rusi su proteklih dana također upozoravali da bi američka intervencija mogla dovesti do izravnog američko-ruskog sukoba.

Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Asada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji. Posljednji je put Zapad intervenirao lani, također po Trumpovoj naredbi nakon tadašnjeg kemijskog napada.

Syria air defences strike back after air strikes by U.S., British and French forces in Damascus, Syria in this combination photo of still images obtained from video dated early April 14, 2018. SYRIA TV via Reuters TV   MANDATORY CREDIT. SYRIA OUT. NO RESALES. NO ARCHIVE
SYRIA TV via Reuters TV / REUTERS
djelovanje sirijske protuzračne obrane u Damasku

Rusija je u Siriji intervenirala 2015. godine na strani Asada i pomogla mu je u konsolidiranju vlasti na područjima pod njegovom kontrolom, a usto je efektno slomila otpor u najvećem dijelu pobunjeničkih uporišta, uključujući i Dumu, u kojoj je do spornog kemijskog napada došlo tek nekoliko dana prije povlačenja pobunjenika.

Sama činjenica da su pobunjenici bili na rubu poraza Asadu i Rusima je poslužila kao argument da ih optuže da su oni zapravo orkestrirali kemijski napad, u kojemu je ubijeno više desetaka ljudi, a prema nekim procjenama, ozlijeđeno ih je čak tisuću.

Ruski gnjev

Ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov gnjevno je reagirao na vijest o zapadnim udarima u Siriji.

- Ignorirali su naša upozorenja, a rekli smo im da ovakvi potezi neće proći bez posljedica, izjavio je Antonov.

- Vrijeđati predsjednika Rusije neprihvatljivo je i nedopušteno. SAD - vlasnik najvećeg arsenala kemijskog oružja - nema moralno pravo kriviti druge zemlje, dodao je.

Ipak, u Moskvi potvrđuju da nijedna meta koju je Zapad gađao nije ni blizu ruskih vojnih postrojenja u Siriji.

- Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici napali su Siriju baš kada je ta zemlja imala priliku za mirnu budućnost, izjavila je u subotu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svojoj Facebook stranici, a prenosi agencija TASS.

Syrian people protest against U.S.-led air strikes in a street in Damascus, Syria April 14, 2018. REUTERS/Omar Sanadiki
Omar Sanadiki / REUTERS
prosvjed na ulicama Damaska protiv zapadne vojne intervencije

- Iza svega stoje oni koji pretendiraju na moralno vodstvo u svijetu i koji pokazuju svoju isključivost, rekla je Zaharova.

- Treba biti stvarno isključiv kako bi se, u trenutku kad je Sirija dobila priliku za mirnu budućnost, pucalo na njezin glavni grad, dodala je.

Smatra da su za napad na Siriju odgovorni i zapadni mediji.

- Bijela kuća objavila je da se uvjerenost u kemijski napad Damaska zasniva na medijskim izvješćima, izvješćima o simptomima, videozapisima i fotografijama, kao i na vjerodostojnim informacijama, rekla je Zaharova.

Ruski zastupnik u državnoj Dumi Vladimir Džabarov u Moskvi je kazao kako će Rusija zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti o zračnim napadima zapadnih snaga, prenosi RIA novosti.

- Trenutno se analizira situacija. Rusija će tražiti sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, siguran sam, kazao je Džabarov koji je zamjenik predsjednika vanjskopolitičkog odbora.

A French fighter jet prepares to land at RAF Akrotiri, a military base Britain maintains on Cyprus, April 14, 2018. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Yiannis Kourtoglou / REUTERS
francuski borbeni avion vraća se iz Sirije u britansku vojnu bazu RAF Akrotiri na Cipru

- Nakon ove izjave, američki i drugi zapadni mediji trebali bi shvatiti svoju odgovornost za ono što se dogodilo, rekla je.

U prvoj reakciji iz Irana kažu da se nakon zapadnih udara mogu očekivati 'regionalne posljedice'. U Izraelu navode da su udari bili 'opravdani', a s Izraelcima se slaže i službena Ankara.

'Zaustavite Asada'

Sirijski oporbeni čelnik Nasr al-Hariri pozvao je u subotu na zaustavljanje 'napada sirijske države i njezinih saveznika na civile', bilo da je riječ o kemijskom ili konvencionalnom oružju.

- Možda režim više neće upotrijebiti kemijsko oružje, ali neće oklijevati koristiti oružje koje međunarodna zajednica dopušta, kao što su barelne i kasetne bombe, poručio je Hariri, šef glavnog sirijskog oporbenog bloka putem Twittera.

DAMASCUS, April 14, 2018  Surface-to-air missiles are seen over Syria's capital Damascus on April 14, 2018, as the Syrian air defenses were responding to U.S. attacks. The U.S. started military actions against Damascus before daybreak Saturday as loud explosions were heard with ''red dots'' seen flying from earth to the sky, reported Syrian state TV and Xinhua reporters in Damascus.  yy), Image: 368487686, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
djelovanje sirijske protuzračne obrane u Damasku

NATO podržava udare

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je podržao vojnu akciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske protiv sirijskog režima ocijenivši da će ona smanjiti sposobnost za daljnje napade kemijskim oružjem na sirijski narod.

- Podržavam akcije Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske protiv postrojenja i kemijskog oružja sirijskog režima. To će smanjiti sposobnost režima da dodatno napadne sirijski narod kemijskim oružjem, kaže se u izjavi.

NATO je dosljedno osuđivao Siriju koja je nastavila koristiti kemijsko oružje i tako grubo kršiti međunarodne norme i sporazume. Korištenje kemijskog oružja neprihvatljivo je, a odgovorne osobe moraju snositi odgovornost, kaže se u izjavi.

Dodaje se kako NATO uporabu kemijskog oružja smatra prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti i drži da je neophodno držati se Konvencije o kemijskom oružju.

- To zahtijeva zajednički i djelotvoran odgovor međunarodne zajednice, kaže se u izjavi. (Hina)

Glavni tajnik UN-a traži suzdržanost

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u subotu sve zemlje članice da pokažu suzdržanost i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije nakon zapadnih udara na Siriju.

- Pozivam sve zemlje članice da pokažu suzdržanost u opasnim okolnostima i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije stanja i pogoršati patnje sirijskog naroda, napisao je u priopćenju Guterres.

Glavni tajnik odgodio je predviđeno putovanje u Saudijsku Arabiju kako bi nadgledao posljedice vojne operacije SAD-a, V. Britanije i Francuske kojoj su cilj bili prvenstveno kemijski vojni kapaciteti kojima, po njima, raspolaže sirijska vlast.

- Svaka upotreba kemijskog oružja strašna je, izjavio je Guterres.

Naglasio je važnost djelovanja u skladu s poveljom UN-a i međunarodnim pravom.

Zapadnu vojnu intervenciju na Siriju nije dopustilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Guterres je pozvao članice Vijeća sigurnosti da se dogovore oko otvaranja istrage koja bi utvrdila identitet počinitelja kemijskih napada u Siriji. (Hina)

Merkel: saveznički udari 'potrebni i primjereni'

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je kazala kako podupire saveznički napad na Siriju ocijenivši da je bio "potreban i primjeren".

Merkel kaže kako su udari koje su izvele Sjedinjene Države, Francuska i Britanija protiv vlade predsjednika Bašara al Asada demonstrirali "međunarodnu osudu upotrebe kemijskog oružja i upozorili sirijsku vladu da ga više ne koristi".

Saveznici su "preuzeli odgovornost u okviru svojih uloga stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a", dodala je.

Merkel je u četvrtak objavila kako Njemačka neće sudjelovati u takvim akcijama. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:31