NA RUBU RATA

Zapadne zemlje pozivaju građane da hitno napuste Ukrajinu: ‘Imamo nove obavještajne podatke...‘

Biden, Scholz i Macron upozorili su da će sankcije koje će nametnuti Rusiji u slučaju da ova prodre u Ukrajinu biti ‘duboke i hitre‘

Vladimir Putin i prizori s vježba ruskih oružanih snaga

 Profimedia

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije u petak je u popodnevnim satima poručilo Britancima u Ukrajini da bi odmah trebali napustiti zemlju, piše BBC.

Ministarstvo je dodalo da bi Britanci Ukrajinu trebali napustiti dok im je još dostupan komercijalni prijevoz.

Uz to, Ministarstvo je Britance savjetovalo da ne putuju u Ukrajinu. Prema procjenama, u Ukrajini se trenutno nekoliko tisuća Britanaca.

Britanci su dodali da će iz Kijeva povući još diplomatskog osoblja, ali da će njihova ambasada u tom gradu ostati otvorena. Iako će ostati otvorena, ambasada Britancima koji ostanu u Ukrajini neće moći pružati konzularnu pomoć u svojim prostorijama.

Istovremeno, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Francuske Emmanuel Macron upozorili su da će sankcije koje će nametnuti Rusiji u slučaju da onu prodru u Ukrajinu biti "snažne i brze", javlja novinska agencija AFP.

SAD i njihovi saveznici navodno imaju nove obavještajne podatke koji sugeriraju da bi Rusija mogla pokrenuti napad na Ukrajinu čak i prije kraja Olimpijskih igara, reklo je za CNN više izvora.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nešto je ranije rekla da će sankcije koje Zapad planira nametnuti Rusiji pogoditi financijski i energetski sektor.

Rusija je nešto prije istupa Bidena, Scholza, Macrona i Von der Leyen rekla da će "vrlo skoro" odgovoriti na američke i NATO-ove protuprijedloge o europskoj sigurnosti.

Podsjetimo, Moskva je zatražila od Washingtona i Bruxellesa jamstva da NATO neće nikada primiti u svoj blok Ukrajinu, što su oni odbili, ali su poslali svoje prijedloge Rusiji.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu pozvao je Zapad da prestane oružjem opskrbljivati Ukrajinu i poručio da nije Rusija jedina kriva za rast napetosti u Europi. Zatražio je objašnjenje zašto London šalje specijalne snage u Ukrajinu.

Šojgu se u petak sastao s ministrom obrane Velike Britanije Benom Wallaceom te mu rekao da je njegovo ministarstvo spremno razmotriti nastavak suradnje s Britanijom u vojnim pitanjima. Wallace je razgovore nazvao "konstruktivnima i iskrenima".

Američki državni tajnik Antony Blinken ranije u petak je rekao da je Rusija poslala još vojnika na svoju granicu s Ukrajinom te da bi invaziju mogla pokrenuti u bilo kojem trenutku, pa i tijekom Zimskih olimpijskih igara.

Blinken je rekao da Washington nastavlja povlačiti osoblje svojeg veleposlanstva u Ukrajini i ponovio poziv State Departmenta svim američkim državljanima u Ukrajini da odmah napuste zemlju.

"Jednostavno rečeno, i dalje vidimo vrlo zabrinjavajuće znakove ruske eskalacije, uključujući i to da još vojnika stiže na ukrajinsku granicu", rekao je Blinken na novinskoj konferenciji u australskom gradu Melbourneu.

"Kao što smo već rekli, invazija bi mogla početi u bilo kojem trenutku, i da budemo jasni, to uključuje i vrijeme održavanja Olimpijskih igara", dodao je.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan u petak je konstatirao da Rusija sada ima dovoljno vojnika da izvede veliku vojnu operaciju na Ukrajinu te da bi napad mogao uslijediti bilo kojeg dana.

Sullivan nije naveo specifiične dokaze no rekao je da bi svi Amerikanci trebali napustiti Ukrajinu u roku od 24 do 48 sati.

Sullivan je rekao da američki obavještajni podaci otkrivaju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti invaziju prije kraja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i da je moguć munjevit napad na ukrajinsku prijestolnicu Kijev. Dodao je da bi akcija mogla početi zračnim napadom. Ostaje nejasno, rekao je Sullivan, hoće li Putin izdati konačnu naredbu za invaziju.

Sullivan je rekao kako očekuje da će Biden zatražiti telefonski razgovor s Putinom o krizi na rusko-ukrajinskoj granici.

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg ponovno je u petak upozorio na "stvarnu opasnost novog oružanog sukoba" u Europi, u prigodi posjeta vojnoj bazi u Rumunjskoj, veoma važnoj za Savez. "Broj ruskih vojnika raste, a rokovi za upozorenje su sve kraći", rekao je Stoltenberg u bazi Mihaila Kogalniceanua, na jugoistoku zemlje, blizu Crnog mora. Više desetaka američkih oklopnih transportera stiglo je u zadnjih 36 sati iz Njemačke, gdje su bili stacionirani, u rumunjsku vojnu bazu Mihaila Kogalniceanua.

Takvo razmještanje samo "dolijeva ulje na vatru" i "pridonosi rastu napetosti", rekao je u srijedu ruski veleposlanik u Bukureštu Valerij Kuzmin koji je sutradan bio pozvan u rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova. Rumunjska, članica Sjevernoatlantskog saveza od 2004., primila je već 900 američkih, 140 talijanskih i 250 poljskih vojnika.

Biden je ranije u petak Amerikancima u Ukrajini poručio da odmah napuste zemlju jer "bi situacija u regiji vrlo brzo mogla podivljati". "Američki državljani trebali bi odmah otići iz Ukrajine", rekao je predsjednik SAD-a u razgovoru za NBC.

Govoreći o sve napetijoj situaciji na granici s Ukrajinom, gdje Rusija već tjednima gomila trupe i vojnu tehniku, američki predsjednik je rekao: "Ovdje nemamo posla s nekom terorističkom organizacijom. Ovdje se radi o jednoj od najvećih vojski na svijetu. To je itekako velika razlika i situacija bi vrlo brzo mogla podivljati."

Biden je dodao kako trenutno nije riječ o situaciji koja bi ga natjerala da pošalje američke trupe da spašavaju Amerikance koji žele izaći iz Ukrajine, ali je ipak dodao: "Kada Amerikanci i Rusi počnu pucati jedni na druge, govorimo o svjetskom ratu. Ako je ruski predsjednik Vladimir Putin dovoljno nesmotren da uđe u Ukrajinu, dovoljno je i pametan da ne povuče potez koji bi se negativno odrazio na američke državljane."

Biden je također ponovio da ni pod kojim okolnostima neće slati američke trupe u Ukrajinu, čak niti u svrhu spašavanja američkih državljana u slučaju ruske invazije.

Poziv svojim državljanima da napuste Ukrajinu uputile su i Latvija, Estonija, Norveška, Izrael, Nizozemska i Japan.

Istovremeno, neimenovani američki dužnosnici rekli su da će SAD idućih dana poslati dodatnih 3000 vojnika u Poljsku.

Radi se o pripadnicima 82. zračne divizije smještene u Fort Braggu u Sjevernoj Karolini, a ne o vojnicima već raspoređenima u Europi. Očekuje se da će u Poljsku stići idući tjedan.

Rusija, koja ima više od 100.000 vojnika pored ukrajinske granice, niječe optužbe Zapada da planira napasti Ukrajinu.

Kremlj optužuje članice NATO-a za širenje straha od ruske agresije i tvrdi da apsolutno ne planira napasti Ukrajinu. Također navodi da je jedini način smirivanja situacije da Zapad pristane na njegove sigurnosne zahtjeve objavljene u prosincu.

Ukrajinska vlada, koja se od 2014. bori protiv separatističkih snaga koje podupire Rusija u istočnoj regiji Donbasa, pozvala je svoje zapadne saveznike da pomognu u sprječavanju invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:00