SZIJJARTO U BIH

‘Zapadni Balkan mora što prije u Europsku uniju, treba nam nova energija koju ta regija može donijeti‘

Istaknuo je i kako će se Budimpešta nastaviti protiviti uvođenju sankcija protiv bilo kojeg političara s Balkana

Peter Szijjarto

 Omer Taha Cetin/Anadolu Via AFP

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je u petak u Banjoj Luci kako njegova vlada želi potaknuti proces brže integracije zapadnog Balkana u Europsku uniju jer Uniji treba "nova energija" koju ta regija može donijeti.

Szijjarto je morao promijeniti program radnog posjeta BiH jer je magla u Sarajevu onemogućila slijetanje njegova zrakoplova u glavni grad BiH u jutarnjim satima, pa je umjesto toga najprije otišao u Banju Luku i tamo se sastao s dužnosnicima RS predvođenim entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom.

"U interesu je i EU i zapadnog Balkana da se proces integriranja regije u Uniju ubrza", izjavio je nakon susreta s Dodikom šef mađarske diplomacije i pritom se založio za to da predstavnici EU "s poštovanjem" razgovaraju s političarima sa zapadnog Balkana.

Rekao je kako je nužno da EU poštuje stajališta balkanskih političara i tijela vlasti u njihovim državama, kao i rezultate izbora koji se tamo provode.

Szijjarto kaže kako EU "ne bi trebala ucjenjivati" države zapadnog Balkana pa će se Budimpešta, kako je najavio, nastaviti protiviti uvođenju sankcija protiv bilo kojeg političara s Balkana ili uskraćivanju financijske potpore Unije.

Vlada Viktora Orbana i dosad se protivila mogućem pridruživanju Europske unije SAD-u i Velikoj Britaniji u sankcioniranju političara poput Dodika, koje su Washington i London zbog secesionističke politike označili prijetnjom regionalnom miru i stabilnosti.

Dodik je rekao kako u RS cijene pristup koji Mađarska ima prema regiji i na tome su zahvalni vlastima u Budimpešti, kao i da žele približavanje Europskoj uniji, ali pod uvjetom da se poštuje autonomija entiteta u BiH.

"Szijjarto je odavno rekao da treba razgovarati s nama, a ne o nama", izjavio je Dodik opisujući Mađarsku kao "prirodnog partnera" Europske unije u odnosima s Balkanom, a ponovno je odbacio mogućnost da RS pristane na članstvo BiH u NATO-u.

Najavio je i kako će mađarski premijer Viktor Orban u ožujku posjetiti Banju Luku te očekuje kako će tad s njim potpisati neke nove ugovore o suradnji.

Dodik kaže i i kako će 17. veljače ići na sastanak s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom te predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:52