SKUP NAJVEĆIH SILA

ZAPADNI LIDER GA NAPALI ZBOG UKRAJINE Putin ranije napušta summit G20. Prevelik mu je to pristisak

 AFP

BRISBANE - Vladimir Putin samo je korak od odluke da napusti summit G20 koji se trenutačno održava u Australiji zbog pritiska te kritike zapadnih lidera oko krize u Ukrajini, otkrio je to za Reuters jedan Putinov član delegacije.

Ruski dužnosnik tvrdi da Putin namjerava preskočiti nedjeljni radni sastanak u sklopu summita i pomaknuti prema svoj odlazak iz Brisbanea zato što mora nazočiti sastancima u Moskvi.

Zapadni lideri koji se trenutačno nalaze na summitu napali su Putina zbog krize u Ukrajini te su zaprijetili Rusiji sankcijama ako ne povuče vojsku iz Ukrajine.

Također, Barack Obama izjavio je kako je agresija Rusije predstavlja prijetnju svijetu, a Europsko vijeće zatražilo je od Moskve da izvrši pritisak na proruske snage kako bi prihvatile primirje na istoku Ukrajine.

'SAD je na prvoj liniji kad je u pitanju supotstavljanje ruskoj agresiji protiv Ukrajine, koja je ujedno i prijetnja svijetu što smo vidjeli u jezivom rušenju malezijskog aviona iznad istoka Ukrajine', komentirao je Obama.

ROB GRIFFITH
Russia's President Vladimir Putin (L) and Saudi Arabia's Crown Prince Salman bin Abdulaziz (R) talk through their interpreters during the plenary session of the G20 Summit in Brisbane on November 15, 2014. Australia is hosting the leaders of the world's 20 biggest economies for the G20 summit in Brisbane on November 15 and 16. AFP PHOTO / POOL / Rob Griffith

Angela Merkel, njemačka kancelarka izjavila je kako i Europska Unija razmatra o provođenju dodatnih sankcija.

'Trenutačno nam je na dnevnom redu stavljanje još osoba na listu sankcija', otkrila je Angela te dodala kako je trenutačna situacija nezadovoljavajuća.

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak će se sastati kako bi procjenili situaciju u Ukrajini i kako bi odredili iduće korake u provođenju sankcija, potvrdio je pak i predsjednik Vijeća EU, Herman Van Rompuy koji se trenutačno također nalazi na summitu.

MARK BAKER
Russian President Vladimir Putin arrives at a welcome ceremony performed by Aboriginal and Torres Strait Island people during the G20 Summit in Brisbane on November 15, 2014. Brisbane is hosting the leaders of the world's 20 biggest economies for the G20 summit. AFP PHOTO / POOL

Putin s Cameronom i s Hollandeom o ukrajinskoj krizi

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u subotu u Brisbaneu u Australiji odvojeno s britanskim premijerom Davidom Cameronom i s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom o krizi u Ukrajini za koju Zapad krivi Rusiju. Putin i Cameron su u subotu na rubu summita najvećih gospodarstava svijeta G20 razgovarali o poboljšanju odnosa Rusije i Zapada koji su se jako pogoršali nakon ukrajinske krize, priopćio je Kremlj. Ruski predsjednik je pod jakim pritiskom Zapada koji traži da Moskva prestane pomagati separatističku pobunu na istoku Ukrajine, pošto je Cameron optužio Rusiju da se ponaša kao "velika država koja napada manje u Europi".

Putin i Cameron su se sastali iza zatvorenih vrata što je znak napetosti između dvojice čelnika. "Premijer je bio jasan na početku razgovora o Ukrajini rekavši da smo na raskrižju i da moramo odlučiti u kojem smjeru želimo ići", rekao je izvor u Downing Streetu a prenosi britanski tisak. Kremlj je pak priopćio da su dvojica čelnika izrazila zajedničku želju da se Rusija i Zapad pomire. "Vladimir Putin i David Cameron izrazili su zanimanje za obnovu veza Rusije i Zapada te za donošenje djelotvornih mjera za rješavanje ukrajinske krize, što će pridonijeti uklanjanju konfliktnih osjećaja", ističe Kremlj u priopćenju. "Usto su razgovarali o osnovnim razlozima postojećih razmirica između Rusije, SAD-a i nekih europskih zemalja, dodao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, obraćajući se ruskim novinarima u Brisbaneu.

Predsjednik Putin je i s predsjednikom Hollande razgovarao o krizi u Ukrajini za koju SAD i EU uvelike najodgovornijom smatraju Rusiju zbog čega su joj uveli nekoliko krugova sankcija. "95 posto razgovora odnosilo se na Ukrajinu", rekao je izvor u francuskom izaslanstvu, nakon jednosatnog razgovora dvojice čelnika organiziranom u hotelu u kojemu je odsjeo Putin. Hollande je postavljao "veoma jasna" pitanja o primirju u Ukrajini i o crti razgraničenja, na koja je dobio "veoma jasne odgovore" ruskog kolege koji su "dali pojašnjenja", premda nisu "uvijek bili uvjerljivi", doznaje se od okružja francuskog predsjednika. Putin je na početku razgovora, kojemu su nazočili novinari, pozvao francuskog kolegu da "svede na najmanju mjeru rizike i negativne posljedice" međunarodne napetosti na veze dviju zemalja.

Hollande je u odgovoru kazao da je "uvijek spreman nastaviti te veze, ali uz uvjet da one donesu rezultat", misleći pritom na ukrajinsku krizu i na suradnju s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u vezi s rješavanjem tog pitanja. Ruski i francuski predsjednik nisu u Brisbaneu razgovarali o gorućem pitanju ratnih brodova Mistral koje je Rusija naručila od Francuske, a Francuska ih ne isporučuje nakon što je Europska unija uvela sankcije Rusiji zbog upletenosti u ukrajinsku krizu, rekao je izvor. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:21