OBRAT NA BOJIŠTU

Zapadni projektili uništili ruske lansere i oslabili napade: ‘Putin u Ukrajini želi napraviti zid!‘

Obraćanje ukrajinskog lidera u njmeačkom parlamentu bojkotirali su krajnja i desnica i ljevica

Američki HIMARS projektili uništili su brojne vojne mete u Rusiji

 East2west News/willwest News/profimedia

Dva tjedna nakon što su SAD i druge zapadne zemlje dale dopuštenje da Ukrajina pogodi mete unutar Rusije u blizini Harkiva, gradonačelnik Igor Terehov rekao je da je situacija mirnija, prenosi BBC.

Izjasnio se na konferenciji u Njemačkoj na kojoj je sudjelovao i predsjednik Volodimir Zelenski, čiji je cilj bio potaknuti europske nacije da ulažu u Ukrajinu.

image

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier (sredina), ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (lijevo) i njemački kancelar Olaf Scholz (desno)

John Macdougall/afp/profimedia/John Macdougall/afp/profimedia

Rusija tvrdi da je zauzela dva ukrajinska naselja, Tymkivk u regiji Harkiva i Miasozharivka u regiji Luhansk, što Ukrajina nije komentirala. Zelenski je rekao da se nastavljaju aktivnosti protuudara u regiji Harkiva.

image

Zelenski je u utorak održao prvi govor u Bundestagu

Christian Ender/imago Stock&people/profimedia/

Demantirao je izvještaje proruskog čečenskog čelnika Ramzana Kadirova da su okupirana naselja u regiji Sumy, koja graniči s Rusijom zapadno od Harkiva, objašnjavajući da na području nema ruske prisutnosti.

Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o pet preminulih u ruskim bombardiranjima, od kojih su četiri osobe bile u regiji Harkiv, navodeći da je granatiranje postalo učestalo u posljednja dva dana i zatim se smirilo.

- Došlo je do prekida u granatiranju, što mislim da je povezano s činjenicom da je oprema kojom je Harkiv granatiran uspješno pogođena. U odnosu na svibanj, do nedjelje smo imali relativno miran tjedan - rekao je Igor Terehov za novinsku agenciju Reuters.

image

Oštećena zgrada nakon ruskih zračnih napada u Harkivu tijekom 25. svibnja

Sergey Bobok/Afp

Zelenski je u utorak održao prvi govor u Bundestagu i zatražio odštetu od Rusije za prouzročenu štetu, dodajući da će završiti rat u interesu cijele Europe, ali prema svojim uvjetima.

- Možete razumjeti zašto se toliko borimo protiv pokušaja Rusije da nas podijeli. Zato činimo apsolutno sve da spriječimo zid između dijelova naše zemlje - rekao je, referirajući se na Berlinski zid.

Govor je završen ovacijama, dok su ga istovremeno bojkotirale krajnje desna stranka AfD i krajnje lijeva stranka BSW, koja je vodila kampanju protiv isporuke oružja Ukrajini.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da Njemačka šalje dodatnu protuzračnu obranu, uključujući sustav Patriot i projektile kao pomoć Ukrajini. Prethodno su zapadne zemlje ograničavale oružje koje su isporučivale na područja Ukrajine pod ruskom kontrolom, zbog straha od eskalacije sukoba.

image

Volodimir Zelenski tijekom govora

Dts Nachrichtenagentur/imago Stock&people/profimedia/Dts Nachrichtenagentur/imago Stock&people/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 10:44