VAŽAN SASTANAK

Zapadni saveznici u bazi u Ramsteinu razgovaraju o nastavku vojne pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Zelenski nastavlja pozivati saveznike da ubrzaju i povećaju isporuku oružja o kojem Kijev snažno ovisi
 Andre Pain/Afp

Čelnici zapadnih zemalja sastaju se u petak u američkoj vojnoj bazi Ramstein gdje će razgovarati o načinima na koji mogu nastaviti pomagati Ukrajini u obrani od ruske agresije.

Američki ministar obrane Lloyd Austin, na čiju je inicijativu sazvan sastanak Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu, održat će uvodno obraćanje, objavio je Pentagon.

Dan uoči sastanka u Ramsteinu, na kojem se očekuju predstavnici pedesetak zemalja, Danska i Nizozemska objavile su da će zajedno isporučiti Ukrajini 14 tenkova Leopard 2.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastavlja pozivati saveznike da ubrzaju i povećaju isporuku oružja o kojem Kijev snažno ovisi.

Zelenski jednako pritišće zapad da ubrza proces pristupanja Ukrajine članstvu u NATO-u. Ta ukrajinska težnja podijelila je saveznike pošto je u četvrtak za posjeta Kijevu glavni tajnik Sjeveroatlantskog saveza Jens Stolltenberg poručio da je Ukrajini mjesto u NATO-u.

Zelenski pritišće kako bi njegova zemlja bila primljena po "ubrzanom" postupku.

Sjedinjene Države i neke druge članice, poput Njemačke, u vezi s time izrazile su rezerve jer prema odredbama NATO-a zemlja kandidatkinja ne smije biti uključena u međunarodne sukobe.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius odbacio je brzu odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u, kazavši da su "vrata otvorena, ali sada nije vrijeme za odluku", koja se po njemu ne može donijeti samo iz solidarnosti, već "hladne glave i vrućeg srca. Ne obrnuto".

Austin i načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga Mark Milley trebaju održati konferenciju za novinare u petak poslije podne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 02:49