U SLIJEPOJ ULICI

Zapadni stručnjaci obišli bojište, detaljno su opisali ono što su vidjeli: ‘Ovo nije dobro...‘

Rusi su racionalni sa zalihama, ali streljiva zapravo imaju dovoljno, a dobro stoje i s nadzorom i izviđačkim operacijama na bojištu
 Ercin Erturk/Afp/Profimedia/Ercin Erturk/afp/profimedia

Problem s minama, koji kao glavni razlog sporog napredovanja protuofenzive navode ukrajinske vlasti, samo je jedan od razloga za slabu učinkovitost ukrajinske vojske u oslobađanju okupiranih teritorija na jugu i istoku zemlje.

Franz-Stefan Gady, istraživač s Instituta za međunarodne strateške studije i Centra za novu američku sigurnost, sa skupinom kolega obišao je bojišnicu u Ukrajini i iznio na svojem Twitteru vlastito viđenje situacije. Prema njegovu mišljenju, ukrajinski vojnici povremeno pokazuju vrlo slabo taktičko djelovanje i nedostatak koordinacije između jedinica. Dodatni su problemi velika birokracija, unutarnje trzavice i ovisnost o sovjetskom mentalitetu u razmišljanju. Također, Rusi im pružaju vrlo čvrst otpor.

Nova saznanja

Gady kaže da ne postoji pojedinačan razlog za spori napredak na terenu, poput sporog dotoka oružja, uključujući dugometno streljivo i opremu za razminiravanje. "To mišljenje ne dijele oni s kojima smo razgovarali, a koji sudjeluju direktno u borbama na fronti", smatra Gady koji je s kolegama posjetio ratište na istoku i jugu zemlje, na području Zaporižje i Donbasa, ne dijeleći pobliže pojedinosti.

"Takav posjet daje vam puno novih saznanja koje ne možete dobiti u studijama na daljinu", objašnjava Gady. Na Twitteru je Gady napisao nekoliko svojih zapažanja. Za početak, bitke koje se trenutačno vode su pješadijske bitke. Napredak se mjeri u metrima, a ne kilometrima upravo zbog smanjene mobilnosti. Oklopne postrojbe rijetko nastupaju zbog manjka manevarskog prostora. Razlog je nedostatak opreme za razminiravanje, zračne podrške i sustava dalekog dometa, smatra Gady.

Njegov je zaključak da ukrajinski vojnici još nisu savladali kombinirane vojne operacije velikog opsega, a to ometa napade i glavni je razlog za sporo napredovanje. Zato su ukrajinske snage prešle na ratovanje iscrpljivanjem, a zbog toga je kazetno naoružanje ključno. Minska polja su problem poznat mnogim promatračima, piše Gady, ali to ne smatra glavnim razlogom usporenog napredovanja. Ukrajinske snage nemaju sustavni princip rastakanja ruskih snaga koji Gady smatra ključnim, uz "možda" uništavanje ruskog morala. To bi jedino moglo dovesti do raspada ruske obrane. Ako do toga dođe, sukob će se nastaviti kao bitka iscrpljivanja, a ljudi ginuti. Ukrajinska će strana morati pomalo dovlačiti rezervne snage na front.

Prema Gadyjevoj procjeni, ograničeni su pokazatelji sustavno dubokih borbi koje potkopavaju ruska zapovjedništva i streljivo. Rusi su racionalni sa zalihama, ali streljiva zapravo imaju dovoljno, a dobro stoje i s nadzorom i izviđačkim operacijama na bojištu.

Rusi zasad nisu imali potrebe slati na front operativne rezerve kako bi odbili ukrajinske napade, piše Gady. Postoje pokazatelji da napadi sustavima HIMARS imaju smanjen učinak.

Ruske postrojbe imaju dobre sposobnosti da zadrže ukrajinske jedinice, također smatra Gady. Kvaliteta njihovih snaga varira. Iscrpljivanje ih teško pogađa, ali dobro brane svoje pozicije, prema riječima Ukrajinaca s kojima su razgovarali Gady i njegovi kolege. Rusi štede svoje topničke kapacitete. Međutim, na jugu su i dalje nadmoćni u pogledu višecijevnih bacača. Prema Gadyjevu mišljenju, dodatno naoružanje, uključujući sustave poput ATACMS-a, važno je za nastavak rata, ali neće nužno donijeti presudni zaokret bez adaptacije taktike i bolje integracije snaga.

Ispipavanje terena

Gady otkriva i da prema svemu viđenom Ukrajnici nisu samo u fazi ispipavanja terena te smatra da je apsolutno sigurno da je Muskov Starlink ključan za ukrajinsko zapovjedništvo. Među pozitivnim zapažanjem s terena Gady ističe visok moral vojnika i kvalitetni časnički kadar.

Osim ovih izazova na jugu i istoku, Rusi su počeli pritisak na sjeveru Ukrajine kako bi, koristeći nekadašnju ukrajinsku taktiku, smanjili pritisak na drugim mjestima i prisiljavajući Ukrajince da dio snaga presele na sjeverno bojište.

Ukrajinski dužnosnici upozorili su, piše Wall Street Journal, da Rusija gomila trupe u blizini sjevernog grada Kupjanska koji je ukrajinska vojska preotela Moskvi tijekom munjevite ofenzive jesenas. Cilj je spriječiti Kijev da rasporedi još vojnika i opreme na druge bojišnice na jugu gdje ukrajinske snage napadaju duboko ukopane ruske položaje u sklopu protuofenzive, koristeći vojnike obučene i opremljene na Zapadu.

Zračne jedinice

Ukrajinske snage nedavno su teškom mukom zauzele većinu dominantnih uzvisina oko grada Bahmuta, prijeteći ruskoj kontroli nad istočnim gradom koji je zauzela prije dva mjeseca nakon duge i krvave ulične bitke.

"Čim preuzmemo inicijativu i počnemo napredovanje, neprijatelj se odmah aktivira u dodatnim pravcima kako bi nam odvukao pažnju i razvukao snage", rekla je ovaj tjedan zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar.

Područje oko grada Limana najjače je granatirano na istočnoj fronti, rekao je pukovnik Serhij Čerevati, glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga, u nedavnom televizijskom nastupu. "Neprijatelj ondje koncentrira zračne i pješačke jedinice", prenosi njegovu izjavu WSJ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:03