MIGRANTSKA KRIZA

ZAPALJENA MIGRANTSKA PLOVILA U TALIJANSKOJ LUCI LAMPEDUSA 'To je dio jasno zacrtanog plana za poticanje napetosti i raspirivanje nezadovoljstva'

 AFP

Vlasti južne Italije otvorile su istragu o dva odvojena požara što su progutala plovila kojima su sjevernoafrički migranti stigli do otoka Lampeduse, prenosi u subotu njemačka agencija dpa.

"Učinit ćemo sve što možemo kako bismo rasvijetlili te ispade netrpeljivosti protivne solidarnosti stanovnika Lampeduse i koji mogu ozbiljno naškoditi turizmu, a upravo je turizam izvor bogatstva otoka", rekao je državni odvjetnik Salvatore Vella.

Agencija ANSA izvijestila je kasno u petak da su požari bili podmetnuti noću na dvije odvojene lokacije s plovilima kojima su se ilegalni migranti poslužili za dolazak na talijansku obalu.

Gradonačelnik Lampeduse Giuseppe Martello rekao je da su požari "dio jasno zacrtanog plana za poticanje ozračja napetosti i raspirivanje nezadovoljstva na otoku na kojem je stanje već otežano".

Martello je osudio i prekrivanje plastičnim vrećicama i ljepljivom trakom spomenik dobrodošlice na otoku, koji je talijanski umjetnik Mimmo Paladino posvetio migrantima poginulima na morskoj ruti.

"Ti ljudi ne improviziraju, već znaju što rade", rekao je gradonačelnik i poručio "Ne znam tko su inače bih već podnio kaznene prijave".

Lampedusa je malen otok na pola puta između Sicilije i Tunisa i često je zbog tog položaja prva luka u kojoj se iskrcavaju pretrpani brodovi s migrantima iz Sjeverne Afrike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:12