DRAMATIČNI PRIZORI

ZAPANJUJUĆA SNIMKA S VIJADUKTA LIMSKA DRAGA Instruktor 'base jumpinga' u zadnji tren spasio mladića koji je umalo skočio bez da je prikopčao padobran

 Screenshot

Chris 'Douggs' McDougall, australski instruktor base jumpa, najekstremnije padobranske discipline, nedavno je boravio u Hrvatskoj te je tom prilikom one željne adrenalina podučio ovom sportu, piše Daily Mail.

Iskustvo iz Lijepe naše podijelio je u videu na Facebooku, a osim pozitivnih uspomena, u pamćenje će mu se zauvijek urezati trenutak kad je jednog od slučajnih skakača spasio od sigurne smrti. Iako se nigdje u tekstu ne navodi na kojem se točno mjestu sve odigralo, prema videu koji je McDougall objavio na Facebooku, vjerojatno je riječ o vijaduktu Limska draga u Istri.

Naime, kako je McDougall prepričao u snimci, nakon što je završio s predavanjem, uočio je skakača koji se spremao skočiti s mosta bez da je prikopčao padobran. McDougall je naglo potrčao prema njemu i zamolio ga da prijeđe na drugu stranu mosta. U cijeloj toj situaciji nazvao ga je idiotom i vičući mu objasnio da je to jedna od najvažnijih stvari koje je trebao napraviti. Nakon što mu je spasio život poručio mu je da mu duguje pivo.

- Hvala Bogu da sam bio tamo jer nitko drugi to ne bi primijetio - zaključio je ovaj australski instruktor.

Dodao je da je video podijelio kako bi druge upozorio da su ovakve stvari itekako moguće te da moraju biti itekako oprezni.

Što je to base jumping?

Base jumping je sport koji je postao popularan zadnjih godina, a odnosi se na skakanje s padobranom s objekata kao što su mostovi, zgrade, prirodne površine. Ovaj sport je opasniji od skokova s padobranom, a glavna je razlika u visini. Dok se klasični skokovi izvode s minimalno 1000 metara, visine 'base' skakanja su znatno manje. Zbog toga se teško postiže dovoljna brzina za kontrolirano padanje, i postoji velika opasnost od prevrtanja i zaplitanja padobrana. U brojnim državama ta vrsta padobranstva je zabranjena, a brojni skakači ih izvode protuzakonito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:36