AKCIJSKI JUNAK

Zapanjujuće je što je umirovljeni izraelski general napravio tijekom Hamasovog masakra: ‘Vjeruj, doći ću...‘

Noama Tibona mnogi na društvenim mrežama uspoređuju s Liamom Neesonom u filmu ‘Taken‘

Stravične fotografije iz jednog od kibuca koje je napao Hamas

 Jack Guez/Afp

Bivšeg izraelskog generala Noama Tibona (62) mnogi na društvenim mrežama uspoređuju s Liamom Neesonom u filmu ‘Taken‘, nakon što je spasio sina od Hamasovih boraca koji su napali njihov kibuc.

Nagrađivani novinar Amir Tibon bio je kod svoje kuće u Nahal Ozu, kibucu na granici s Gazom, kada je Hamas prošlog vikenda napao te zajednice na granici. Kako se pucnjava približavala mjestu na kojem se Amirova obitelj skrivala, on je nazvao svojeg oca Noama Tibona (62), umirovljenog general-bojnika koji živi u Tel Avivu. Svoju je vojnu karijeru proveo specijalizirajući se za borbu protiv terorizma, a kada je čuo vijesti, sinu je rekao: ‘Vjeruj mi, doći ću‘, prenosi Business Insider.

- Znao je da ću doći. Ovo je moja profesija, nitko me ne može zaustaviti, rekao je Noam za NBC Nightly News.

Odmah je sa ženom otišao iz Tel Aviva. Bio je naoružan samo pištoljem, a odvezao se prema jugu s namjerom da spasi svoju obitelj. Putem se borio s naoružanim napadačima Hamasa, spašavao preživjele s masakra na festivalu te pomagao ranjenim izraelskim vojnicima.

- Deset sati kasnije smo čuli jak udarac na prozoru. Čuli smo glas mog oca. Galia, moja starija kći, je odmah rekla: ‘Djed je ovdje!‘ Tada smo svi počeli plakati. Znali smo da smo sigurni, ispričao je njegov sin Amir.

Noamova hrabrost je zamijećena i na društvenim mrežama, gdje su ga brojni korisnici proglasili Bryanom Millsom koji spašava kćer tinejdžericu od otmičara trgovaca ljudima, kojeg u filmu ‘Taken‘ iz 2008. glumi Liam Neeson.

Tibon je rekao da je to njegova profesija i da ga nitko ne može zaustaviti, a taj su njegov komentar mnogi usporedili s rečenicom koju je Mills uputio otmičarima njegove kćeri u filmu:

- Ako tražite otkupninu, mogu vam reći da nemam novca. Ali ono što imam je vrlo poseban skup vještina koje sam stekao tijekom duge karijere, vještina koje me čine noćnom morom za ljude poput tebe, rekao je.

U intervjuu za The Atlantic Amir je detaljno opisao kako je otac spasio njega i obitelj.

Amir, njegova supruga Miri i njihove dvije kćeri spavali su u svom kibucu kada su oko 6 sati čuli zvuk minobacača koji će upravo eksplodirati. Otrčali su u svoju sigurnu sobu gdje svaku večer spavaju njihove kćeri Galia (3) i Carmel (1).

Zatim se s polja začula jeziva buka i pucnjava, a tada su Amir i njegova supruga shvatili da su se militanti Hamasa infiltrirali u njihov kibuc.

Obitelj Tibon je čekala zajedno u tišini i tami. Nisu znali hoće li ih itko spasiti. Amir je roditeljima poslao poruku da su vani teroristi. Oni su tada krenuli iz Tel Aviva i stigli u Sderot, gdje su zatekli ljude kako bosi hodaju po cesti. Bili su to mladi ljudi koji su pobjegli s glazbenog festivala na kojem je Hamas ubio 260 ljudi.

- Moji roditelji su preživjele strpali u auto i odveli dalje od granice, ispričao je Amir.

Zatim su nastavili kroz ratnu zonu i usput pokupili jednog vojnika. Putem su naletjeli na pucnjavu između izraelskih snaga i Hamasa.

- Otac je sa sobom imao pištolj, a on i drugi vojnik kojeg su povezli su se pridružili vojnicima koji se bore.

Noam je nakon te borbe dvojicu ranjenih vojnika stavio u auto, a njegova supruga ih je odvezla u bolnicu.

- Otac je uzeo oružje ranjenih vojnika i vratio se u borbu. Zatim je naletio na još jednog umirovljenog bivšeg generala, Israela Ziva. Njih dvojica, obojica stariji od 60 godina, vozili su se u običnom autu kao da idu na posao, priča Amir.

U Nahal Ozu je obitelj Tibon sjedila u mraku svoje sigurne sobe kada su začuli bitku izvana.

- Moj otac dolazi. Bore se. On je s ovim vojnicima, rekao je tada Amir supruzi.

- Kada sam došao na mjesto gdje je kuća moga sina, bilo je tamo najmanje pet tijela terorista i jedan hrabri izraelski vojnik. Kada sam stigao do njihove kuće, pokucao sam na sigurnosni prozor i rekao: ‘Amire, otac je, možeš otvoriti‘, ispričao je, prenosi Business Insider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:53