LOKALNI IZBORI U ŠPANJOLSKOJ

Zapatero poražen do nogu, izgubio je Sevillu i Barcelonu

Španjolski premijer je teško poražen, ali je odbio ideju sazivanja prijevremenih izbora u zemlji
 AFP

MADRID - “Tsunami koji je potopio Zapaterove socijaliste”, tako je španjolski tisak jučer komentirao rezultate nacionalnih lokalnih izbora na kojima su vladajući socijalisti premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera katastrofalno poraženi.

Trijumf konzervativaca

Oporbena pak Pučka stranka Marianoa Rajoya preuzela nadzor nad lokalnim strukturama vlasti više nego ikada prije.“Trijumf konzervativaca je nesporan i uvjerljiv. Rajoy je sebi raščistio put prema uredu premijera”, pisao je jučer lijevi El Pais, jedna od vodećih španjolskih novina.

Odaziv birača bio je više nego pristojan - 66 posto birača od njih 34 milijuna registriranih birali su ukupno 8116 gradonačelnika, 684.000 zastupnika u gradskim skupštinama i 824 člana regionalnih skupština u ukupno 13 od 17 autonomnih regija. Razmjeri poraza socijalista su ponižavajući - izgubili su vlast u dva svoja povijesna uporišta Sevilli i Barceloni, gradovima kojima su uvjerljivo vladali sve tamo od svrgavanja Francove diktature.

Samo koalicija

Od 13 regionalnih parlamenata čiji su se članovi birali, socijalisti su nadglasani u svakome od njih, a vjerojatno će ostati na vlasti samo u Ekstramaduri gdje će biti članom vladajuće koalicije lijevih stranaka. Ukupno su socijalisti osvojili 28 posto glasova, dok su konzervativci osvojli 37 posto.

Čeka se idući ožujak

Suočen s izbornom katastrofom i nastavkom prosvjeda u španjolskim gradovima, Zapatero je jučer ipak odbio raspisati izvanredne izbore i rekao kako će učiniti sve da do kraja svoga drugog mandata, koji ističe u ožujku 2012., provede reforme koje će oporaviti gospodarstvo i smanjiti nezaposlenost, koja je postotkom među najvećima u razvijenim državama.

“Tri godine krize uzele su svoj danak. Uništile su tisuće radnih mjesta i imale posljedice po moral građana. Znam da su Španjolci puno patili i da se boje budućnosti, a sada su bez sumnje pokazali svoje nezadovljstvo”, rekao je premijer Zapatero koji je već prošli mjesec najavio kako neće biti kandidatom svoje stranke na izborima iduće godine, nego će to prepustiti nekom drugome.Istodobno, čelnik Pučke stranke, kojoj, na što sada sve ukazuje, malo što može stati na put u pobjedi na idućim općim izborima, bio je sasvim razumljivo euforičan. “Veliki dan za nas. Ostvarili smo najbolji rezultat na lokalnim izborima u povijesti stranke”, rekao je Rajoy pred svojim oduševljenim pristašama u stranačkom stožeru u Madridu.

Vrije u Baskiji

U Baskiji, regiji koju već dugo tresu nemiri zbog želje za odcjepljenjem, nova koalicija lokalnih separtističkih stranka osvojila je više glasova od socijalista, što je izazvalo zabrinutost u španjolskoj javnosti.

Bildu je stranka koja je morala proći kroz pravnu borbu u kojoj je trebala dokazati kako nije povezana s teroristima iz ETA-e da bi se mogla kandidirati, ali kada joj je to uspjelo zauzela je drugo mjesto iza umjerene Baskijske nacionalističke stranke. U San Sebastianu, drugom po veličini gradu u regiji, čak su preuzeli vlast od socijalista, što je novi udarac Zapateru.

Istodobno, indeksi na španjolskim burzama pali su jučer nakon poraza socijalista na izborima, koji su pojačali strahove financijskog tržišta kako Zapatero neće uspjeti do kraja provesti obećane mjere štednje.

Mladi prosvjednici tvrde: Ostajemo ovdje do pobjede

Prosvjednici u Madridu najavili su jučer kako će ostati na ulicama španjolskoga glavnog grada još najmanje tjedan dana i nastaviti prosvjede zbog visoke nezaposlenosti koja trese Španjolsku.

Prosvjedi koji su zasigurno “kumovali” prekjučerašnjem debaklu socijalista na lokalnim izborima osim u Madridu traju i u drugim španjolskim gradovima poput Valencije, Granade, Barcelone, Zaragoze i drugih. Najviše prosvjednika okupilo se ipak u glavnom gradu - deseci tisuća na trgu Puerta del Sol.

- Ostajemo sigurno do iduće nedjelje, a možda i puno dulje - rekla je glasnogovornica prosvjednika koji su na jednome od glavnih gradskih trgova napravili niz improviziranih šatora prekrivenih plastikom. Glasnogovornica je rekla kako prosvjednici nisu primijetili nikakvo opadanje potpore nakon održanih izbora. Dapače, potpora građana njihovim zahtjevima, tvrde, sve je jača.( G. An. )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:13