STOPIRANO

Zapelo slanje njemačkih oklopnjaka Ukrajini, sve blokirala - Švicarska! ‘Žao nam je, neutralni smo‘

Prošlog mjeseca odbili su i zahtjev Poljske koja je tražila pomoć u naoružanju susjedne zemlje

Borbeno oklopno vozilo Marder

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Neutralna Švicarska blokirala je izvoz njemačkog naoružanja u Ukrajinu jer bi to podrazumijevalo i slanje streljiva proizvedenog u Švicarskoj za oklopna vozila Marder, javlja Reuters.

Vijest dolazi nedugo nakon što je njemački kancelar Olaf Scholz suočen s kritikama zbog svog neuspjeha da pošalje teško naoružanje Ukrajini kako bi toj zemlji pomogao da se obrani od ruskih napada, javlja.

Oklopna vozila Marder proizvedena su u njemačkoj tvornici Rheinmetall, ali koriste streljivo proizvedeno u Švicarskoj, zemlji koja zabranjuje ponovni izvoz takvog streljiva u zone sukoba.

Reuters citira tamošnje medije koji su prenijeli izjavu Državnog ureda za ekonomska pitanja (SECO) u kojoj se navodi kako su dobili dva njemačka zahtjeva za transfer oružja iz Njemačke u Ukrajinu.

- Na oba zahtjeva moralo se odgovoriti negativno u skladu sa švicarskom neutralnošću i propisima koji reguliraju transport vojne opreme - poručio je SECO, no u nedjelju, s obzirom da im nije radno vrijeme, nisu bili u stanju opširnije komentirati slučaj niti se javiti na pozive, piše Reuters.

Švicarska je prihvatila da se pridruži europskim zemljama u sankcijama protiv Rusije, no ne odustaju od svoje politike neutralnosti kada je naoružavanje neke zemlje u pitanju. Prošlog mjeseca odbili su zahtjev Poljske da im pomognu u naoružavanju susjedne Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:18