NIŠTA OD PLJENIDBE

Zapljena ruske imovine mogla bi uzdrmati financijsku stabilnost Europske unije

‘Zamislite da donesemo odluku dati taj novac Ukrajini. I onda sud odluči da im ne smijemo dati. Tko će tada to platiti?‘

Ilustracija

 Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp

EU vjerojatno neće zaplijeniti zamrznutu rusku imovinu, izjavili su europski dužnosnici, istaknuvši da bi takva odluka mogla poljuljati financijsku stabilnost Unije.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu EU, SAD, Japan i Kanada zabranili su transakije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom finanija i zamrznuli oko 300 milijardi dolara ruske imovine.

Oko 200 milijardi dolara blokirano je na računima u Europi, uglavnom u belgijskoj klirinškoj kući Euroclear.

Američki i britanski dužnosnici predlažu da se zamrznuta imovina zaplijeni i upotrijebi za obnovu ratom poharane Ukrajine i nadaju da će čelnici skupine G7 na sastanku krajem veljače prihvatiti taj prijedlog, saznao je Reuters krajem prosinca u razgovoru s tri izvora.

Europski dužnosnici otklonili su u razgovoru za Reuters tu mogućnost uz obrazloženje da je pravno previše riskantna.

"Glavnica ruske imovine neće biti konfiscirana. Članice EU-a nisu suglasne u tom pitanju", rekao je visoki dužnosnik s uvidom u razgovore, tražeći da ostane anoniman.

U intervjuu za Reuters luksemburški ministar vanjskih poslova Xavier Bettel rekao je da je "vrlo oprezan" kada je u pitanju zapljena.

"Zamislite da donesemo političku odluku da ćemo te milijarde dati Ukrajini. I da za šest mjeseci dobijemo sudsku odluku da im ne smijemo dati (taj novac). Tko će tada to platiti?", objašnjava Bettel.

Utjecaj na euro

Osim zakonitosti takve odluke bez presedana, europske dužnosnike brinu i moguće posljedice po euro. Ulagači bi se mogli povući iz imovine u eurima u strahu da bi i njihov novac jednog dana mogao biti zaplijenjen.

Belgijski ministar financija Vincent van Peteghem, čija zemlja do srpnja predsjeda EU-om, vrlo je suzdržan prema mogućnosti zapljene.

"Moramo biti vrlo razboriti prema takvom prijedlogu. Mislim da je važno da se može raspravljati samo o prijedlogu koji je pravno siguran i da moramo izbjeći potencijalni utjecaj na financijsku stabilnost", rekao je Van Peteghem u utorak novinarima.

Belgijski Euroclear ima "značajnu" imovinu u Rusiji, rekli su dužnosnici. Moskva bi je mogla zaplijeniti, a to bi predstavljalo rizik za financijsku stabilnost te klirinške kuće s velikim posljedicama.

Rusija je već upozorila da bi mogla uzvratiti zapljenom europske, američke i imovine drugih zemalja koje se odluče na takav potez.

"EU ne može spasiti Euroclear", rekao je drugi visoki dužnosnik. "Euroclear upravlja bilijunima i njegov bankrot uvelike bi nadmašio proračun EU-a. Moramo uravnotežiti rizike i dobit", dodao je.

Umjesto konfiskacije ruske imovine, vlade EU-a vjerojatno će poduprijeti prijedlog Europske komisije iz prosinca da se zaplijeni samo zarada na toj imovini i da se glavnica ne dira.

To bi, kako se procjenjuje, moglo u iduće četiri godine generirati 15 do 17 milijardi eura, koje bi mogle biti transferirane Ukrajine, kazali su dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 17:22