StoryEditor
DESETI VIKEND ZAREDOM

ZAPOČEO PROSVJED U HONG KONGU KOJI ĆE TRAJATI TRI DANA Tisuće ljudi okupiralo međunarodnu zračnu luku: 'Želimo strance upoznati s našim zahtjevima'

Prosvjed u Hong Kongu
 REUTERS

Tisuće prosvjednika ispunilo je prostore međunarodne zračne luke u Hong Kongu u petak, nastavljajući niz protuvladinih prosvjeda predviđenih da traju i tijekom vikenda.

Trodnevni prosvjedi nastavljaju se deseti vikend zaredom širom azijskoga financijskoga središta.

Zbog prosvjeda je povećana sigurnost na jednom od najposjećenijih aerodroma na svijetu, a dužnosnici upozoravaju putnike da dođu ranije.

Pored prostora za prijavu za letove, međutim, već su stvoreni veliki redovi, objavio je list The South China Morning Post.

Prosvjedi su najprije bili organizirani kao otpor stanovnika Hong Konga zbog prijedloga zakona o izručenju kojima bi se osumnjičene za kaznena djela procesuiralo u Kini.

Organizatori prosvjeda u zračnoj luci rekli su da je svrha prosvjeda obavijestiti međunarodne posjetitelje o njihovih pet zahtjeva. Oni žele da se trajno povuče prijedlog zakona o izručenju, da vlasti prestanu prosvjede karakterizirati kao "nerede", da se bez tužbi puste svi uhićeni prosvjednici, zatim žele neovisnu istragu o policijskom nasilju te ponovno pokretanje izborne reforme.

Poluatonomni Hong Kong, britanska kolonija do 1997., zasebna je administrativna regija u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2020 22:00