DIJELIO INFORMACIJE

Zaposlenik britanskog veleposlanstva u Berlinu priznao špijunažu za Rusiju

Priznao je krivicu za točku optužnice o prenošenju informacija o britanskim državnim službenicima generalu bojniku Sergeju Čuhurovu

Britansko veleposlanstvo u Berlinu

 Annette Riedl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Britanac koji je radio u britanskom veleposlanstvu u Berlinu izjasnio se krivim po osam točaka optužnice koje se tiču prenošenja informacija korisnih Rusiji, javlja u petak Reuters.

David Ballantyne Smith, koji je živio u Potsdamu u Njemačkoj i bio je zaposlen kao zaštitar u veleposlanstvu, izručen je iz Njemačke u Britaniju nakon što ga je njemačka policija uhitila u kolovozu 2021. godine.

Smith (58) se pojavio prošli tjedan u Old Baileyju u Londonu i priznao krivicu za točku optužnice o prenošenju informacija o britanskim državnim službenicima generalu bojniku Sergeju Čuhurovu, koji je u optužnici naveden kao ruski vojni ataše u Berlinu, između listopada i prosinca 2020. godine.

Također je priznao krivicu po sedam drugih točaka optužnice povezanim sa skupljanjem informacija koje mogu biti "korisne neprijatelju, to jest ruskoj državi", uključujući materijale "povezane s djelovanjem i rasporedom britanskog veleposlanstva u Berlinu."

Smithov odvjetnik Matthew Ryder rekao je sudu da "postoji velika razlika između (optužbe) i gospodina Smitha po pitanju njegove motivacije."

"Svoju namjeru i zašto je učinio što je učinio i ozbiljnost optužbi kako ih je tužiteljstvo navelo gospodin Smith snažno opovrgava", rekao je Ryder.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:22