MODERNO ROPSTVO

ZAPOSLILI SU JE KAO KUĆNU POMOĆNICU, A ONDA JE DRŽALI KAO ROBA SKORO 20 GODINA Žena se konačno vratila kući: 'Neka ovo bude primjer drugima'

 
Parinah Iksan Binti Dullah
 Screenshot / Indonesian embassy/Twitter

Indonežanka, koju je saudijska obitelj gotovo 20 godina držala kao roba, konačno se vratila u rodni grad i zagrlila obitelj nakon što ju je londonska Metropolitan policija spasila od zlostavljača. Parinah Iksan Binti Dullah (50) sletjela je u srijedu na međunarodni aerodrom u Jakarti odakle je otišla 1999. trbuhom za kruhom, prihvativši posao kućne pomoćnice u Saudijskoj Arabiji.

U početku je smjela kontaktirati obitelj, ali nakon što su se poslodavci preselili u Brighton u Englesku ranih 2000-tih, gdje su počeli sa strožim kontrolama. Dullah nije smjela napustiti kuću sama, a osim jednokratne isplate od 8.500 kuna nije primila plaću 18 godina, piše Guardian.

Kućna pomoćnica kaže da je više puta zahtijevala da joj isplate plaću i da se vrati kući, no poslodavac je tvrdio da njezin novac čuvaju u banci i da će se vratiti kući ‘kasnije’. Prije nego što se ukrcala na avion, Dullah je za britanske medije rekla kako se nada da će njezino iskustvo poslužiti nekome kao lekcija:

‘Nadam se da će moj slučaj poslužiti kao primjer drugim ženama koje odlaze u inozemstvo raditi. Moraju biti jako oprezne i paziti ako zamole odlazak kući, a poslodavac im odgovori ‘kasnije’. Sve mora biti jasno dogovoreno. Nemojte biti poput mene.’

Nakon što je godine i godine provela u odnosu koji se može okarakterizirati kao ropstvo, Dullah se uspjela iskrasti iz kuće u siječnju i poslati uznemirujuće pismo obitelji u kojem traži pomoć. Prije nego što su primili to pismo, njezina obitelj na Javi nije je čula od 2005. No, odmah su se obratili policiji u Indoneziji, a oni su pak o svemu obavijestili indonezijsku ambasadu u Londonu.

Kad je ambasada kontaktirala obitelj kod koje je bila Dullah, oni su je odbili pustiti. Zato su angažirali jedinicu posebno obučenu za moderno ropstvo koja ju je oslobodila u Brightonu ovaj mjesec. Njezino troje djece navodno je zaplakalo kad su je vidjeli na aerodromu.

Guardian doznaje da policija istražuje obitelj s Bliskog istoka, bračni par i dvoje djece, i trenutno se nalaze u pritvoru.

Indonežanke su često predmet raznih oblika zlostavljanja kad su na radu u zemljama poput Malezije i Saudijske Arabije. Anis Hidayah iz centra za migrante kaže da je ovo iskustvo najbolji primjer da su potrebni bolji mehanizmi koji bi osigurali sigurnost radnika migranata: ‘Ovaj slučaj pokazuje koliko su važni nadzorni mehanizmi. Ako nema informacija o radniku migrantu dulje od mjesec dana, o tome treba napisati izvještaj kako se ovako nešto više ne bi ponovilo.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:35