SUSRET U FINSKOJ

Zapovjednici vojnih stožera Rusije i SAD-a sastali se radi ‘smanjenja rizika od incidenata‘

Rusija je djelomično držala SAD odgovornim za situaciju u Afganistanu nakon kaotičnog povlačenja i talibanskog preuzimanja vlasti
Sastanak vojnih čelnika Rusije i SAD-a
 Russian Defence Ministry/Sputnik via AFP

U jeku rastućih tenzija između Rusije i SAD-a, visokorangirani dužnosnici iz dviju zemalja sastali su se u Finskoj kako bi raspravljali o smanjenju "rizika od incidenata tijekom vojnih aktivnosti".

Razgovori između zapovjednika Glavnog stožera ruske vojske, Valerija Gerasimova i njegova američkog kolege Marka Milleyja bili su konstruktivni, izvijestilo je u srijedu rusko ministarstvo obrane, a prenijela agencije Interfax. Njih dvojica su također raspravljala o drugim problemima od zajedničkog interesa, iako nisu otkriveni detalji.

Rusija je djelomično držala SAD odgovornim za situaciju u Afganistanu nakon kaotičnog povlačenja i talibanskog preuzimanja vlasti prošli mjesec. Moskva se boji infiltracije njihovih srednjoazijskih saveznika, militanata Islamske države, kao i pojačanog krijumčarenja droge u regiji.

Nekoliko vojnih vježbi koje su održale obje strane pridonijelo je tenzijama. Trenutno se također u zapadnoj Ukrajini održavaju vojne vježbe NATO-a na kojima sudjeluju SAD i ostale zemlje NATO-a.

U srijedu je započela još jedna vježba u Ukrajini, pod nazivom "Ujedinjene snage 2021" u kojoj sudjeluju vojnici 11 NATO članica, prema riječima ministarstva obrane u Kijevu.

Na vježbama se očekuje sudjelovanje 12.500 vojnika koji će koristiti više od 600 komada vojne opreme diljem zemlje te će trajati do idućeg četvrtka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 05:01