‘NISU GOTOVI‘

Zapovjednik američke vojske o ukrajinskoj ofenzivi: ‘Napreduju, ali imaju još najviše 45 dana, a onda...‘

Načelnik Združenog stožera američke vojske procijenio je kako će hladni uvjeti Ukrajini značajno otežati manevriranje

Tenk T-72 ukrajinskih snaga negdje u Donbasu

 Wojciech Grzedzinski/Afp/Pro/Wojciech Grzedzinski/afp/pro

Ukrajini je preostalo ‘nešto više od 30 dana borbe‘ prije nego što vremenske prilike počnu ozbiljno ometati njezinu protuofenzivu, ocijenio je u razgovoru za BBC američki general Mark Milley.

Načelnik Združenog stožera američke vojske Milley često u medijima komentira događanja na bojišnici, a u posljednjem intervjuu za britanski javni servis procijenio je kako će hladni uvjeti Ukrajini značajno otežati manevriranje.

Glavni američki general smatra da je prerano reći je li protuofenziva propala, ali je rekao da Ukrajina ‘napreduje vrlo stabilnim tempom kroz ruske linije fronta‘.

‘Još uvijek postoji razumna količina vremena, vjerojatno oko 30 do 45 dana borbe s obzirom na vremenske prilike, tako da Ukrajinci nisu gotovi. Postoje nedovršene bitke, nisu još završili ono što pokušavaju postići‘, kazao je Milley.

Estonski ministar obrane također je prije nekoliko dana upozorio da se ukrajinska protuofenziva suočava s vremenskim pritiskom zbog zime koja se približava.

‘Problem za Ukrajince je što imaju četiri do sedam tjedana, ovisno o prirodi. Nakon toga ćemo vjerojatno vidjeti manje kretanja. Moramo priznati da vrijeme igra veliku ulogu u protuofenzivi‘, rekao je ministar Hanno Pevkur na brifingu za novinare u Tallinnu.

Opremljena oružjem sa Zapada vrijednim milijarde eura, Ukrajina je u lipnju pokrenula veliki vojni napad na ruske snage s ciljem oslobađanja okupiranog teritorija. No, suočene sa snažnom ruskom obranom, ukrajinske oružane snage do sad su polučile samo ograničeni uspjeh. Napredak je bio spor i vjerojatno će biti još sporiji tijekom mokrih, blatnih i hladnih vremenskih uvjeta, koji otežavaju kretanje trupa i vozila.

Ukrajinski generali prošlog su tjedna rekli da su probili prvu, najutvrđeniju rusku obrambenu liniju na južnoj fronti. Ukrajinske trupe se trenutačno nalaze između prve i druge linije obrane na jugu zemlje.

Admiral Tony Radakin, šef obrane Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je da ‘Ukrajina pobjeđuje, a Rusija gubi‘.

‘To je zato što je cilj Rusije bio pokoriti Ukrajinu i staviti je pod kontrolu Rusije. To se nije dogodilo niti će se ikada dogoditi i zato Ukrajina pobjeđuje‘, rekao je za BBC Radakin.

Zapovjednik britanske vojske dodao je da Ukrajina napreduje u borbi za povrat svog teritorija, preuzevši kontrolu nad 50 posto okupiranog područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:08