GOST KREMLJA

Zapovjednik četničkog pokreta uživo slušao Putinov govor: ‘Otkrit ću vam zašto su me pozvali!‘

Tvrdi da je jedini srpski zapovjednik koji je organizirao četnički odred i odveo ga na Krim...

Bratislav Živković snimljen u dvorani u kojoj je Putin održao svoj govor

 Maksim Blinov/Sputnik/Profimedia/Maksim Blinov/sputnik/profimedia

Dok je predsjednik Rusije Vladimir Putin danas držao svoj govor, u publici ga je pomno pratio i jedan državljanin Srbije. Riječ je o Bratislavu Živkoviću, kojeg javnost u Srbiji poznaje kao zapovjednika Četničkog pokreta u toj zemlji, javlja Radio Slobodna Europa.

Živkovića su mediji, koji su pratili Putinovo obraćanje, uhvatili kako snima govor ruskog predsjednika svojim telefonom iz publike. Snimkama uživio iz Moskve pohvalio se i na svom Facebooku. U objavi na toj mreži Živković tvrdi da je na Putinovu konferenciju bio pozvan kao sudionik "specijalne vojne operacije u Ukrajini".

Živković za sebe na Facebooku navodi da je "jedini srpski zapovjednik koji je organizirao četnički odred i odveo ga na Krim 2014. godine", a tvrdi i da je iste godine sudjelovao "u obrani grada Lugansk, a 2018. i u obrani grada Donjeck".

Srbija inače zabranjuje zakonom svojim građanima da se pridruže stranim ratištima, a do sada je u toj zemlji doneseno oko 30 presuda za sudjelovanje na ratištu u Ukrajini na ruskoj strani.

Živković je u intervjuu za RSE 2016. izjavio da je sa još 15 dobrovoljaca iz Srbije 2014. otišao boriti se u Lugansk na istoku Ukrajine na strani proruskih, separatističkih snaga. Nositelj je, kako tvrdi, medalje ruskog Ministarstva obrane za "povratak Krima".

Dvije godine nakon tog intervjua, u kolovozu 2018., Živković je uhićen u Srbiji zbog osnovane sumnje da je organizirao sudjelovanje u ratu u inozemstvu. No, tužiteljstvo je u travnju 2019. obustavilo istragu koja se vodila protiv njega.

U Ukrajini je pak Živković bio obuhvaćen istragom Generalnog tužiteljstva Ukrajine zajedno sa još pet državljana Srbije, zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u regijama Donjeck i Lugansk na strani proruskih separatista kao dio međunarodne ekstremne desničarske organizacije "Unité Continentale".

Skupinu "Unité continentale" je Generalno tužiteljstvo Ukrajine 2018. godine označilo kao geopolitički ekstremno desničarski pokret. Kao osnivači "Unité continentale" spominju se dvojica francuskih državljana – Viktor Lenta i Nikola Perović. Obojica su, prema pisanju medija, bili francuski vojni veterani.

Živković je imao problema i s rumunjskim vlastima. Naime, ta je zemlja 2017. protjerala Živkovića i zabranila mu ulazak u državu nakon što je navodno pokazao interes za dobivanje tajnih podataka o vojnim instalacijama, priopćila je tada služba državne sigurnosti te zemlje. Živković je navodno uhvaćen dok je fotografirao vojne radare na obali Crnog mora, pokušavajući da prenese svoje GPS koordinate.

Podsjetimo, ruski prorežimski YouTube kanal Prave vijesti početkom ovog mjeseca objavio je razgovor s dvojicom srpskih plaćenika koji su pristupili toj postrojbi. Obojica su na snimci maskirani i zakukuljeni, predstavljeni su nadimcima "Sava" i "Dunav", a sami su se pohvalili da su prije bili pripadnici "srpske vojne policije".

Došli su, kažu, "po zovu srca" štititi "zajedničke kršćanske vrijednosti" sa svojom ruskom braćom. Vojnik "Dunav" kaže da je došao "pomoći ruskoj braći jer su Srbi pretrpjeli nepravdu koja ih je zadesila 90-ih". Srpski plaćenici "Sava" i "Dunav" kažu da se "Kosovo može osloboditi samo uz pomoć Rusije" te da je "rat u Ukrajini istodobno i rat za Kosovo".

Nedavno je u srbijanskim medijima, pa i na TV postaji Russia Today Balkan koja se emitira iz Beograda, bio objavljen spot plaćeničke vojske Wagner Jevgenija Prigožina, kojim žele regrutirati Srbe za rat u Ukrajini. Osim toga, prema pisanju neovisnih srpskih medija, Wagner je pustio pipke po Srbiji i gotovo neometano vrbuje ljude za rat. U Beogradu su se pojavili murali u čast Wagnera.

image

Mural u čast Wagner grupe u Beogradu

Oliver Bunic/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:49