GENERAL WESSELY

Zapovjednik EUFOR-a: ‘Mir u Bosni i Hercegovini trenutačno nije ugrožen, no nužan je oprez‘

Kao mjera predostrožnosti, odlučeno je da se aktiviraju pričuvne snage kako bi se ostvarila spremnost za sve nepredviđene situacije

ilustrativna fotografija EUFOR-a u BiH

 ELVIS BARUKCIC/AFP

Glavni zapovjednik mirovnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR), general Anton Wessely, rekao je u petak da nema izravne prijetnje sigurnosnom stanju u toj zemlji, no zbog krize prouzročene ratom u Ukrajini potreban je oprez da bi se moglo pravodobno reagirati u slučaju potrebe.

Na ceremoniji u glavnoj bazi EUFOR-a u Butmiru kod Sarajeva, kojom je označen dovršetak postupka jačanja postojećeg mirovnog kontingenta sa 600 na 1100 vojnika, austrijski general objasnio je da je cijela ta operacija preventivne naravi.

"Procjena EUFOR-a je da trenutačno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje. Kao razborita mjera iz predostrožnosti, u svjetlu pogoršane međunarodne sigurnosne situacije, odlučeno je da se aktiviraju ove pričuvne snage kako bi se ostvarila spremnost za sve nepredviđene situacije", rekao je Wessely pred gostima među kojima je bio predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić te predstavnici diplomatskog zbora.

Najavio je da će pripadnici svih šest manevarskih satnija iz sastava EUFOR-a idućih tjedana provoditi pojačane ophodnje diljem zemlje te uspostaviti privremene baze u mjestima u kojima ih dosad nije bilo te će procjenjivati koliko je dugo potrebno da pripadnici pričuvnih snaga ostanu u zemlji.

Svih šest pješačko-mehaniziranih satnija koliko ih je u sastavu EUFOR-a pojačat će ophodnje diljem BiH.

"Rekao sam im da je stanje na terenu stabilno i mirno", izjavio je Vessely potvrdivši da će biti uspostavljene privremene baze diljem zemlje i pojačat će se suradnja s lokalnim agencijama za provedbu zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2022 21:36