NOVI PUTINOV CILJ?

ZAPOVJEDNIK NATO-a 'Rusija drži Moldaviju na oku'

 AFP

Moldavija, smještena između Rumunjske i Ukrajine, jedna je od zemalja koje Rusija drži na oku, poslije Ukrajine, upozorio je zapovjednik NATO-ovih snaga u Europi, američki general Philip Breedlove.

"Treba paziti na mjesta na kojima se trenutačno provodi snažna medijska kampanja" koju podupire Rusija, rekao je visoki američki vojni dužnosnik koji zapovijeda i američkim snagama u Europi, na saslušanju u Kongresu.

"Upravo se to u ovom času događa u Moldaviji", dodao je. Moldavija sada ima vladu koja "naginje Zapadu", a u "Pridnjestrovlju su ruske postrojbe koje su ondje raspoređene kako bi spriječile okretanje Moldavije Zapadu", podsjetio je.

Pridnjestrovlje, područje s pola milijuna stanovnika na istoku Moldavije, pobijedilo je, uz pomoć iz Rusije, u kratkom ratu za neovisnost, ali ga međunarodna zajednica nije priznala.

No, general Breedlove je istaknuo da je Ukrajina zasad najjasnija ruska meta.

"Mislim da nitko ne može biti siguran da je Vladimir Putin (već) ostvario svoje ciljeve" u vezi s tom zemljom, kazao je.

General Breedlove nije iznosio pojedinosti o prijedlozima koje je Pentagon uputio predsjedniku Obami u vezi s mogućom isporukom oružja Ukrajini.

"Ta je rasprava jako važna", ali na Rusiju treba izvršiti višestruki pritisak, vojni, gospodarski i kontrapropagandni, istaknuo je.

Moldavija, bivša sovjetska republika s 3,5 milijuna stanovnika, najsiromašnija je europska zemlja. Proeuropske stranke su na prošlim parlamentarnim izborima 30. studenoga 2014. dobile veću potporu od proruskih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:23