RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Zapovjednik ukrajinske vojske: ‘Oslobodili smo 40% teritorija koji su okupirali Rusi‘; Zelenski potpisao kontroverzan zakon

Najznačajnija ratna zbivanja 313. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Volodimir Zelenski

 Ukraine Presidents Office/Alamy/Alamy/Profimedia/Ukraine Presidents Office/alamy/alamy/profimedia

Ključni događaji dana:

- Rusija: U napadu na Makiivku poginula 63 vojnika

- Ukrajinci tvrde: U Makiivki smo ubili 400 Rusa

- Teške borbe za kontrolu nad ključnom rutom P66

- Ukrajina na nove udare uzvratila snažnim napadom na Makiivku

- Ruske snage ponovno gađale Kijev i okolicu

- Zelenski potpisao zakon za koji stručnjaci kažu da potkopava slobodu medija


Zapovjednik ukrajinske vojske: Oslobođeno je 40 posto teritorija okupiranih tijekom ruske invazije

Četrdeset posto teritorija okupiranih nakon 24. veljače, kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu, oslobođeno je tijekom prošle godine, rekao je u ponedjeljak glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni.

“Oružane snage oslobodile su 40 posto teritorija okupiranih tijekom invazije punog opsega i 28 posto svih teritorija koje je Rusija okupirala od 2014.”, izvijestio je u sažetoj objavi 2022. na aplikaciji Telegram.

Trenutna linija bojišnice duga je 1500 km, rekao je general.

image

Valerij Zalužni i Volodmir Zelenski

Profimedia/Afp/

Prema Zalužniju, ukrajinske oružane snage prošle su vojnu obuku na području 17 europskih zemalja.

“Zahvaljujući međunarodnim partnerima bilo je moguće obučiti više od 20.000 vojnika”, rekao je. “U 2022. više od 600.000 ljudi je evakuirano i dovezeno je više od 2 milijuna tona humanitarne robe”, dodao je Zalužni.


Zelenski: Rusija planira dugu kampanju napada dronovima kako bi iscrpila Ukrajinu

Rusija planira dugotrajnu kampanju napada iranskim dronovima kako bi "iscrpila" Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Volodimir Zelenski.

"Imamo informacije da Rusija planira dugotrajne napade pomoću bespilotnih letjelica šahid", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

"Vjerojatno se računa na iscrpljivanje. Iscrpljivanje naših ljudi, naše protuzračne obrane, naše energije."

Ukrajina je, istaknuo je Zelenski, morala "djelovati i učiniti sve da teroristi ne uspiju u svom cilju".

Rusija je novu godinu dočekala noćnim napadima na ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, stotine kilometara od bojišnice.

Moskva je, nakon što je 31. prosinca ispalila desetke projektila, 1. i 2. siječnja lansirala desetke bespilotnih letjelica iranske proizvodnje šahid.

No, Kijev je u ponedjeljak rekao da je srušio svih 39 bespilotnih letjelica u posljednjem valu napada, od kojih su 22 srušene iznad glavnog grada.

Kijev je rekao da je nova taktika znak ruskog očaja nakon što je Ukrajina poboljšala sposobnost obrane vlastitog zračnog prostora.


Ukrajinci uhvatili osumnjičenog za uklanjanje Banksyjevog murala u Hostomelu

Organizator uklanjanja Banksyjevog murala mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom od 12 godina ako ga se proglasi krivim, piše Guardian. Reuters izvještava da je umjetničko djelo, koje prikazuje ženu u gas maski i kućnoj haljini kako drži aparat za gašenje požara, skinuto sa zida u gradu Hostomelu 2. prosinca.

Umjetničko djelo renomiranog britanskog umjetnika procijenjeno je na više od 9 milijuna grivni (243.900 dolara), navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova.

"Kriminalci su ovaj grafit pokušali prenijeti uz pomoć drvenih dasaka i polietilena", navodi se. “Zahvaljujući zabrinutosti građana policija i druge sigurnosne snage uspjele su uhititi kriminalce.”

Mural je u međuvremenu pronađen.


Zelenski potpisao zakon koji ukrajinskoj vladi omogućuje blokiranje web stranica

Novi zakon koji je potpisao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao bi ukrajinskoj vladi dati ovlasti da blokira medijske kuće, navodi Business Insider.

New York Times navodi da je zakon potpisan još u četvrtak nakon što ga je ukrajinski parlament usvojio ranije u prosincu. Zakonodavci tvrde da će taj potez pomoći u borbi protiv propagandne mašinerije kojom rukovodi Kremlj.

S druge strane, organizacije koje zastupaju novinare kažu da će zakon narušiti slobodu medija u Ukrajini. Prema zakonmu, ukrajinski medijski reguklator mogao bi blokirati web stranice koje nisu registrirani pri vladi kao novinske organizacije, izvještava The Kyiv Independent.

Zakon je u suprotnosti sa slobdama danim tisku u drugim dijelovima Europe, stoji u priopćenju Europske federacije novinara, prenosi britanski Times.


Napad ukrajinskog drona privremeno isključio struju u ruskoj regiji

Ruski dužnosnik rekao je da je jutrošnji napad ukrajinske bespilotne letjelice privremeno isključio struju u regiji u zapadnoj Rusiji.

- Jutros je izvršen napad ukrajinske bespilotne letjelice na okrug Klimovski. Uslijed udara oštećen je elektroopskrbni objekt - poručio je guverner regije Brjansk Aleksandar Bogomaz na Telegramu

Struja je bila prekinuta nekoliko sati, a Bogomaz je rekao da je oko 12 sati kasnije opskrba električnom energijom u okrugu u potpunosti uspostavljena.

Ruska regija Brjansk nalazi se sjeverno od Ukrajine i graniči s Bjelorusijom.


Zelenski: Čekam prvu tranšu pomoći EU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da čeka prvu tranšu makrofinancijske pomoći Europske unije (EU) u siječnju nakon razgovora s čelnicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u ponedjeljak.

Zelenski je na Twitteru zahvalio Von der Leyen na potpori i rekao da su dvoje čelnika koordinirali korake na summitu Ukrajina-EU.


Rusija: U napadu na Makiivku ubijena 63 vojnika

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su 63 vojnika ubijena u ukrajinskom raketnom napadu na njihov privremeni smještaj u gradu Makiivka, u dijelu ukrajinske regije Donjeck koji je pod kontrolom Rusije, prenosi Sky News.

Ministarstvo je priopćilo da je Ukrajina ispalila šest projektila iz sustava HIMARS, od kojih su dva oborena ruskim sustavima protuzračne obrane.

Ukrajina, pak, tvrdi da je čak 400 Rusa ubijeno u incidentu.

Snimka koju su podijelili ukrajinski dužnosnici, a koju je Sky News geografski locirao na strukovnu školu u Makiivki, prikazuje sravnjeno mjesto prekriveno ruševinama.

Daniil Bezsonov, visoki dužnosnik kojeg podržava Rusija u okupiranim dijelovima Donjecka, rekao je da je projektil pogodio Makiivku dvije minute nakon ponoći na Novu godinu.

Međutim, izvori bliski vodstvu koje je imenovala Rusija u regiji Donjeck, tvrdili su da su izvješća o žrtvama pretjerana i da su deseci ruskih novaka ubijeni.


Napad na Makiivku: ‘Možda i najsmrtniji incident s ruskim ročnicima‘

U novogodišnjem napadu na kompleks u gradu Makiivki, koji se nalazi pod ruskom okupacijom, ubijen je veći broj nedavno mobiliziranih ruskih vojnika koje je u Ukrajinu poslala Moskva, proizlazi iz izvješća obje strane, prenosi The Guardian. To bi, kako se navodi, možda mogao biti jedan od dosad najsmrtonosnijih poznatih incidenata koji se tiče ruskih ročnika.

Bez tvrdnji o tome da je došlo do napada, ukrajinsko vojno zapovjedništvo objavilo je da je do 400 ruskih vojnika ubijeno u incidentu u Makiivki. Proruske vlasti su kasno u nedjelju priznale da ima žrtava, ali nisu komentirale ukrajinske brojke. Fotografije koje kruže društvenim mrežama pokazuju nešto što izgleda kao ruševine zgrade u Makiivki, koju je ruska vojska koristila kao vojarnu.

Guardian nije mogao neovisno provjeriti izvješća.


Kličko: Na Kijev je tijeklom noći krenulo 40 dronova

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je Rusija preko noći poslala 40 eksplozivnih dronova na Kijev. Citirajući snage protuzračne obrane, Kličko je na Telegramu naveo da je od 40 bespilotnih letjelica 15 uništeno iznad susjednih regija, tri u Kijevskoj regiji, a 22 bespilotne letjelice iznad glavnog grada.

Dodao je da je u glavnom gradu došlo do izvanrednih prekidi opskrbom električnom energijom nakon granatiranja tijekom noći, koje je prouzročilo nove štete na objektima energetske infrastrukture.

Opskrba vodom je očuvana, rekao je Kličko u ponedjeljak ujutro.

Sirene za uzbunu čule su se u nedjelju navečer i u velikom dijelu Ukrajine kao i prethodnih dana zbog novog vala ruskog bombardiranja. U Kijevu je preminula druga žrtva novogodišnjih napada. 46-godišnji muškarac koji je u subotu ozlijeđen u ruskom napadu na glavni grad Ukrajine preminuo je u bolnici, rekao je gradonačelnik.

Načelnik gradske vojne uprave Kijeva Sergij Propko pozvao je u ponoć na Telegramu stanovnike da ne napuštaju skloništa i poslije objavio da protuzračna obrana djeluje te da je "20 ciljeva u zraku srušeno".

Uzbuna je bila oglašena u 1 sat poslije ponoći u ponedjeljak i ukinuta tri sata poslije, javlja agencija AFP. Ruske snage napale su bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje šahid-136.

Ruski vojni blogeri izvijestili su da su mete bile Poltava, Harkiv, Doneck, Dnjipropetrovsk, Mikolajiv i Herson u velikim napadima koje su ruske snage počele u četvrtak.

Rusija je više puta izvijestila da je dronovima iz Ukrajine gađana pokrajina Brijansk uz granicu, a guverner Aleksandar Bogomaz rekao je da je u ponedjeljak ondje pogođena infrastruktura te je jedno mjesto ostalo bez struje no da nije bilo žrtava.

Ukrajinske vlasti izvijestile su u nedjelju o četvero poginulih i 50 ranjenih u ruskim napadima uoči Nove godine i netom nakon ponoći, u kojima su, tvrdi Moskva, gađane tvornice dronova.

Ukrajinske zračne snage priopćile su u nedjelju da su srušile 45 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala u novogodišnjoj noći, pošto su Staru godinu obilježili raketni napadi na Kijev.

Ruska vojska priopćila je u nedjelju da je u napadima na ukrajinske gradove, pa tako i na Kijev u subotu, gađala tvornice za proizvodnju bespilotnih letjelica kako bi spriječila planirane "terorističke napade". "Spriječeni su planovi kijevskog režima o izvođenju terorističkih napada na Rusiju u bliskoj budućnosti", izrazilo je zadovoljstvo ministarstvo.

Moskva nerijetko naziva "terorizmom" operacije ukrajinske vojske na ruskom teritoriju ili napade na svoje objekte u Ukrajini.

Ruska vojska je izjavila da nastavlja svoju ofenzivu u regiji Donecka na istoku Ukrajine gdje je koncentriran najveći dio njihovih borbenih snaga. Vrhovni stožer ukrajinskih snaga istaknuo je u nedjelju navečer da "neprijatelj nastavlja napade na sektor Bahmuta", grada u regiji koji Rusiji pokušavaju osvojiti više od šest mjeseci uz goleme ljudske gubitke i razaranja.

Oko 170 ruskih vojnika poginulo je u subotu u borbama za kontrolu nad tim gradom, rekao je glasnogovornik Istočne skupine oružanih snaga, Serhij Šerevati, u nedjelju navečer. Situaciju je opisao kao "proizvodnu liniju smrti" i dodao da je ranjeno još najmanje 200 Rusa.


Ukrajinci tvrde: U Makiivki smo ubili stotine Rusa

Nakon što su ukrajinske snage granatirale grad Makiivku i druge dijelove Donjecka pod ruskom kontrolom u novogodišnjoj noći, s tog područja stižu različita izvješća. Tako The Guardian javlja da je nekoliko osoba poginulo u ukrajinskom napadu, nakon što je pogođena vojna četvrt.

Uprava regije Donjeck koju je postavila Moskva, objavila je u nedjelju da je najmanje 25 raketa ispaljeno na regiju tijekom noći na Novu godinu.

Ruska državna novinska agencija TASS citirala je lokalnog dužnosnika postavljenog u Moskvi koji je rekao da je najmanje 15 ljudi ozlijeđeno u Makiivki, u teškom granatiranju moćnim sustavom HIMARS.

U odvojenom izvješću, TASS je citirao čelnika tzv. Donjecke Narodne Republike (DPR) postavljenog od Kremlja, Denisa Pušilina, koji je izjavio da su ruski sustavi protuzračne obrane presreli mnoge ukrajinske rakete. Na društvenim mrežama pojavile su se i snimke napada.

"Naš sustav PZO je aktivno radio. Inače bi udara bilo daleko više. Dobro koordiniran rad našeg ljudstva i topništva za borbu protiv baterija nije dopustio neprijatelju nekažnjeno izvođenje ovih napada”, rekao je Pušilin.

U kasnijem izvješću citira se ruskog dužnosnika iz Donjecka, Alekseja Kulemzina, koji je rekao da je u napadima na Makiivku oštećena "zgrada centra za dječju i omladinsku kreativnost".

Daniil Bezsonov, visoki dužnosnik u regiji kojeg podupire Kremlj, rekao je kako je došlo do "masovnog udara" na strukovnu školu, koja je prema preliminarnim informacijama koje navodi Reuters služila kao stan vojnog osoblja. "Bilo je mrtvih i ranjenih, točan broj još nije poznat", rekao je Bezsonov u ažuriranju na Telegramu u nedjelju kasno navečer.

Međutim, ukrajinski izvori izvijestili su da je broj žrtava mnogo veći. Ukrajinski javni servis Suspilne prenio je izvješće u kojem se tvrdi da su poginule stotine ruskih vojnika, što je informacija koju Guardian nije uspio neovisno potvrditi.

Istovremeno, ukrajinski portal Ukrinform navodi da je u novogodišnjoj noći u Makiivki ubijeno čak oko 400 osoba te ih je još oko 300 ranjeno.

Navodi se da je pokrenut udar na skupinu mobiliziranih Rusa stacioniranih u prostorijama Strukovne tehničke škole broj 19, objavila je Uprava za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu. Dokazi o udaru objavljeni su na raznim kanalima.

Ukrajinci tvrde da su do 1. siječnja Oružane snage Ukrajine eliminirale oko 106.720 pripadnika okupacijskih ruskih snaga, 3.031 neprijateljski tenk, 6.084 oklopna vozila i drugu opremu.

Ova brojke također nisu neovisno potvrđene.


Teške borbe za kontrolu nad autocestom P66

Tijekom posljednjih pet dana, kako se čini, ruske i ukrajinske snage borile su se za kontrolu nad autocestom P66, sjeverno od grada Kremine, koji je pod ruskom kontrolom, izvjestilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

P66 je "ključna opskrbna ruta za sjeverni dio ruske bojišnice u Donbasu iz Belgorodske regije u Rusiji" i njezinu je upotrebu prekinulo ukrajinsko topništvo od listopada, dodaje ministarstvo.

Kad bi Ukrajina uspjela osigurati ovu rutu, to bi vrlo vjerojatno dodatno potkopalo rusku obranu grada Kremine, priopćeno je.


Ukrajinske snage granatirale Donjeck

Ukrajinske snage granatirale su grad Makijevku i druge dijelove Donjecka pod ruskom kontrolom u novogodišnjoj noći, izvijestili su ruski dužnosnici.

Ruska novinska agencija TASS citirala je dužnosnike sa sjedištem u Moskvi koji su izjavili da je najmanje 15 ljudi ozlijeđeno u napadima HIMARS-om.

TASS je izvijestio da je jedna osoba poginula, a pet ozlijeđeno, a da su pogođene zgrade uključujući stadion, zatvorenu tržnicu, umjetnički muzej, tehničku školu i centar za mlade.

Daniil Bezsonov, visoki dužnosnik kojeg podupire Rusija u dijelovima regije Donjecka pod kontrolom Moskve, rekao je da je tehnička škola pretrpjela "masivan udarac od američkog HIMARS-a".

"Bilo je mrtvih i ranjenih, točan broj još nije poznat. Sama zgrada je teško oštećena", napisao je Bezsonov na Telegramu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je uništilo sedam raketa iz HIMARS-a, uključujući i one u Makijevki.


Rusija dronovima gađa Kijev i okolicu

Rusija je gađala kritičnu infrastrukturu Ukrajine u nizu napada bespilotnim letjelicama na Kijev i regiju koja ga okružuje, rekli su u ponedjeljak ukrajinski dužnosnici, u drugoj noći žestokih napada na glavni grad Ukrajine koji su uzrokovali nestanak struje u nekim dijelovima grada.

"Glasno je u regiji i u glavnom gradu: noćni napadi dronovima", naveo je guverner kijevske regije Oleksij Kuleba u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Rusi su lansirali niz napada bespilotnim letjelicama (iranske proizvodnje) Šahid. Ciljaju objekte kritične infrastrukture. Na djelu je protuzračna obrana", dodao je.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je 19-godišnji mladić ozlijeđen u eksploziji u okrugu Kijeva i da su sve službe na terenu.

Kličko je putem Telegrama naveo da je mladić prevezen u bolnicu nakon što su krhotine drona drona pale na cestu u okrugu Desnjanskij na sjeveroistoku Kijeva i oštetile obližnju zgradu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu informaciju.

Okrug Desnjanskij, smješten na lijevoj obali rijeke Dnjepar, uglavnom je stambena četvrt i najnaseljenija četvrt glavnog grada.

Sustavi ukrajinske protuzračne obrane oborili su 16 zračnih objekata iznad Kijeva u prvim satima drugog dana nove godine, objavila je gradska vojna uprava.

Regionalno vojno zapovjedništvo Ukrajine na istoku zemlje priopćilo je da su sustavi protuzračne obrane uništili i devet bespilotnih letjelica Šahid iranske proizvodnje iznad regija Dnjepropetrovsk i Zaporižja u prvim satima ponedjeljka.

Do napada je došlo nakon što su ukrajinske snage prve noći ove godine oborile 45 bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje koje je ispalila Rusija.

Predsjednik Volodimir Zelenski ekao je: "Dronovi, projektili, sve ostalo neće pomoći (Rusima), jer smo ujedinjeni. Njih ujedinjuje samo strah."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:35