UČINKOVITA METODA

Zapovjednik zračnih snaga otkrio kako su nanijeli gubitke Rusima: Promijenili smo doktrinu zapovijedanja...

U ruskoj vojsci situacija je obrnuta - časnici i dočasnici za svaku operaciju čekaju zapovjedi generala

Ukrajinski vojnici

 Sergey Bobok/Afp

Ukrajinska vojska u pet mjeseci rata uspješno se oduprijela Rusima i nanijela im teške gubitke zahvaljujući aktivnoj ulozi svog dočasničkog kadra, ustvrdio je ovog tjedna u Washingtonu narednik Kostiantin Stanislavčuk, zapovjednik u ukrajinskim zračnim snaga.

Prema njegovim riječima ukrajinska vojska još je 2014. godine uz pomoć američkih instruktora promijenila doktrinu zapovijedanja te je dana veća samostalnost u zapovijedanju nižem časničkom kadru. To se u ovim ratnim vremenima pokazalo iznimno učinkovitim. "Manje operacije samostalno planiraju i vode mladi zapovjednici te ne čekaju zapovijedi s vrha", ističe Stanislavčuk.

S druge strane, naglašava, u ruskoj vojsci situacija je obrnuta, gdje časnici i dočasnici za svaku operaciju čekaju zapovjedi generala. Da je tome tako, tvrdi Stanislavčuk, dokazuje i pogibija nekoliko ruskih generala koji su upravo zbog potrebe za direktnim vođenjem operacija morali biti na prvoj liniji te su neki od njih i poginuli. Prema njegovim riječima, Rusi se "pridržavaju sovjetskog pristupa" u kojem "pojedinac ne igra nikakvu ulogu". Oni djeluju po unaprijed zacrtanom planu, slijede slovo zapovijedi i nije im dopuštena vlastita inicijativa".

Na njega se nadovezala glavna narednica u američkim zračnim snagama, Jonne Bass, kazavši da se "visokokvalitetno dočasničko vodstvo smatra ključnim za operacije i za suprotstavljanje ambicijama protivnika u širem smislu".

Stanislavčuk je naglasio kako je taj novi pristup rezultirao i velikim ruskim gubicima u ovom ratu. Prema njegovim riječima do sada je poginula 41.000 ruskih vojnika, uništeno je 5.800 tenkova i oklopnih vozila te je oboreno više od 400 zrakoplova i helikoptera i više od 730 bespilotnih letjelica.

Prema njegovim riječima, unatoč tome što Rusija ima znatno brojnije i tehnološki naprednije zračne snage, Ukrajina i dalje kontrolira svoj zračni prostor. To može zahvaliti kvalitetnom planiranju prije rata i brzim odlukama u ranim satima ruske invazije koje su ukrajinskim zračnim snagama omogućile da sačuvaju zrakoplove i osoblje pomicanjem s prve linije bojišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:20