297 SLUČAJEVA

Zaraza se u BiH širi među migrantima: ‘Oni jednostavno ne poštuju nikakva pravila niti norme‘

U utorak je u Bosni i Hercegovini zabilježeno 297 novozaraženih koronavirusom uz 13 smrtnih ishoda
Migrantski kamp Bira u Bihaću
 Iain Burns/Zuma Press/Profimedia

U utorak je u Bosni i Hercegovini zabilježeno 297 novozaraženih koronavirusom uz 13 smrtnih ishoda, dok vlasti Unsko-sanske županije strahuju od eskalacije epidemije među migrantima kojih je tamo više od 10.000.

Prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova 234 slučaja otkriveno je u posljednja 24 sata provedenim testiranjima u Federaciji BiH, a u Republici Srpskoj njih 59, dok su u distriktu Brčko registrirana još četiri novoboljela.

Na području dviju hercegovačkih županija sa sjedištima u Širokom Brijegu i Mostaru od novoga virusa SARS-CoV-2 oboljele su 74 osobe. U najvećem broju radi se o žarištima povezanim sa svatovima.

Od početka epidemije koronavirusom je zaraženo 18.326, a preminulo je 560 osoba.

Zdravstvene vlasti u Unsko-sanskoj županiji sa sjedištem u Bihaću, gdje se nalazi više od 10.000 migranata, strahuju od mogućnosti eskalacije koronavirusa.

Tamošnja ministrica zdravstva Nermina Ćemalović upozorila je da je među migrantima šestero zaraženih koje moraju izdvojiti iz jednoga od migrantskih kampova koji se nalazi u pogonima nekadašnje tvornice Bire.

“Oni (migranti) jednostavno ne poštuju nikakva pravila niti norme, ali mi moramo razmišljati o interesu i zdravstvenoj zaštiti građana koji dolaze u kontakt s migrantima. Ako ih ostavimo u Biri, u situaciji smo da dođe do eksplozije virusa. Ako ih pustimo van, oni su onda u izravnom kontaktu s građanima”, rekla je Ćemalović.

Jedan od migranata je pobjegao iz izolacije u Biri i još uvijek se traga za njim, dok su ostali smješteni u bihaćkoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:28