AGONIJA U DONBASU

Zarobljenog Hrvata izveli pred sud u Donjecku: ‘Razumijem za što sam optužen, ali nisam kriv!‘

Vjekoslavu Prebegu, Šveđaninu Matthiasu Gustavssonu i Britancu Johnu Hardingu prijeti smrtna kazna.

Vjekoslav Prebeg

Hrvat Vjekoslav Prebeg protiv kojega je podignuta optužnica od strane tzv. Narodne Republike Doneck (DNR) pojavio se danas pred Vrhovnim sudom spomenute samoproglašene države zajedno s četvoricom suoptuženika.

Prebegu, Šveđaninu Matthiasu Gustavssonu i Britancu Johnu Hardingu prijeti smrtna kazna. Sva trojica uhićena su u i oko grada Mariupolja.

- Optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici sudjelovali u oružanim sukobima, objavilo je tužiteljstvo DNR-a.

Ruski mediji javljaju kako su optuženi odbili priznati krivnju, a na upit sutkinje je li im jasno za što su optuženi, svi su odgovorili potvrdno.

Svi osim Johna Hardinga su pristali svjedočiti pred sudom. Tijekom ročišta je sud ispitao optužene i pregledao pisane materijale slučaja, a optuženici su sjedili u kavezu koji se nalazi u sudnici.

Iduće ročište trebalo bi biti održano početkom listopada, javljaju ruski mediji.

Među optuženima su još dvojica Britanaca, Andrew i Dylan Hill, no njima smrtna kazna ne prijeti.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova ranije ovoga mjeseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:13