RAT U MEKSIKU

Zasjeda usred bijela dana: U tajnoj akciji pripadnici kartela smaknuli 13 policajaca

Vjeruje se da regiju u kojoj su ovoga četvrtka napadnuti policajci kontroliraju organi La Familije
Ilustracija
 Pedro Pardo/AFP

Trinaest policijskih djelatnika savezne države Meksiko poginulo je u tajnoj akciji u okrugu Coatepec Harinas, 125 kilometara jugozapadno od prijestolnice Mexico Cityja, javlja The Guardian. Posljednji je to u nizu napada kriminalnih grupacija na meksičke dužnosnike reda i mira. Štoviše, prema podacima nevladine udruge Cause en Comun, samo u 2020. godini okršaj s pripadnicima meksičkih kartela životom je platilo čak 524 policijskih dužnosnika.

- Policajci se najčešće ne prilagođavaju zahtjevima kriminalaca, zbog čega trpe posljedice, pa čak i one sa smrtnim ishodom – objašnjava Falko Ernst, viši analitičar grupacije za međunarodnu krizu.

U izvješću meksičkih obavještajnih agencija iz rujna ove godine, samo u saveznoj državi Meksiko, u kojoj živi nešto više od 15 milijuna stanovnika, identificirano je 26 kriminalnih organizacija koje suoperiraju u tom području, a za glavni utjecaj trenutno se bore La Familia Michoacana i kartel Jalisco New Generation. Vjeruje se da regiju u kojoj su ovoga četvrtka napadnuti policajci kontroliraju organi La Familije.

- Ovo je napad na cijelu državu i odgovorit ćemo svim raspoloživim snagama – rekao je državni tajnik za sigurnost Rodrigo Martinez-Celis.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador tijekom kampanje 2018. godine obećao je ujediniti zemlju pristupom „zagrljaji, a ne metci”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:59