TRUMP POPUSTIO PRITISCIMA

Zastava na Bijeloj kući ponovno spuštena u počast McCainu

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump popustio je u ponedjeljak pod pritiskom te odredio da se zastava na Bijeloj kući ponovno spusti na pola koplja, u počast preminulog senatora Johna McCaina.

Nešto prije toga, udruga ratnih veterana kritizirala je Bijelu kuću jer je zastavu vratila u uobičajeni položaj, samo nakon jednog dana žalovanja.

Zastava na Bijeloj kući, spuštena nakon vijesti o smrti McCaina u subotu navečer, ponovno je podignuta u ponedjeljak, ali je nakon kritike veterana opet spuštena na pola koplja.

"Bez obzira na naše razlike u političkim pogledima, poštujem činjenicu da je McCain služio za našu zemlju te njemu u počast potpisao sam objavu da se američka zastava spusti na pola koplja do dana njegova pogreba", rekao je Trump.

McCain, koji je bio vodeći konzervativni disident u Trumpovoj Republikanskoj stranci, umro je u subotu.

Bijela kuća nije tom prigodom, kao što je to uobičajeno činila u takvim situacijama, objavila priopćenje u povodu smrti, nego je Trump samo na Twitteru napisao kratku izjavu sućuti obitelji ne spominjući McCainovu vojnu i političku karijeru.

"Nečuveno je da je Bijela kuća obilježila smrt američkog junaka Johna McCaina tvitom od dvije rečenice, ne spomenuvši njegov junački i nadahnjujuć život", rekao je Joe Chenelly, nacionalni izvršni direktor udruge veterana, AMVETS-a.

Za vrijeme jednog događaja u ponedjeljak u Bijeloj kući kojemu su prisustvovali i novinari, Trump se oglušio na pitanja o svojoj reakciji na McCainovu smrt.

"Zastavom koja nije ostala spuštena ni sekundu dulje od golog minimuma koji traži zakon - unatoč dugotrajnoj tradiciji da zastava bude spuštena do pogreba - Bijela kuća je otvoreno pokazala flagrantno nepoštovanje prema služenju domovini i žrtvi senatora McCaina za našu zemlju kao i za služenje svih njegovih suboraca veterana", rekao je Chenelly.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 17:16