FANTOMI

Zašto je Afganistan tako brzo pao: ‘Na papiru smo imali 300.000 vojnika, stvarnost je nešto sasvim drugo‘

Bivši ministar financija okrivio je za pad vlade korumpirane dužnosnike koji su izmislili vojnike duhove i primali novac od talibana.

Talibani.

 Javed Tanveer/afp

Bivši afganistanski ministar financija je za pad vlade okrivio korumpirane dužnosnike koji su izmislili "vojnike duhove" i primali novac od talibana.

Khalid Payenda rekao je za BBC da "većina od 300.000 vojnika i policajaca koji su bili na vladinim popisima uopće ne postoji". Rekao je da su "fantomski zaposlenici" dodani na službene popise kako bi generali mogli ubirati svoje plaće.

Talibani su u kolovozu u ekspresnom roku preuzeli kontrolu nad Afganistanom, nakon što su se američke snage povukle iz zemlje u kojoj su bili 20 godina.

Payenda, koji je podnio ostavku i napustio Afganistan dok je islamistička skupina napredovala, rekao je da su netočni podaci koji pokazuju da su vladine snage brojčano znatno nadmašile talibane.

- Odgovornost je funkcionirala na način da biste pitali načelnika u toj pokrajini koliko ljudi ima, i na osnovu toga biste mogli izračunati plaće i troškove obroka. Oni bi uvijek bili napuhani - rekao je Payenda.

Bivši ministar rekao je da su brojke možda bile napuhane i više od šest puta, a uključivale su i "dezertere i ubijene čije bankovne račune su neki zapovjednici zadržali" i dizali njihove plaće.

Već dugo se postavlja pitanje o broju afganistanskih vojnika. Izvješće Specijalnog glavnog inspektora za rekonstruiranje Afganistana (Sigar) iz 2016. tvrdi da "ni Sjedinjene Države niti njihovi afganistanski saveznici ne znaju koliko afganistanskih vojnika i policajaca zapravo postoji ili koliko ih je zapravo dostupno za dužnost te kakve su zbilja njihove operativne sposobnosti".

U novijem izvješću, Sigar je izrazio "ozbiljnu zabrinutost zbog korupcije... i upitne točnosti podataka o stvarnoj snazi ​​snaga". Payenda je rekao da trupe koje su postojale često nisu bile plaćene na vrijeme. Istovremeno, kaže, postojali su vođe borbenih skupina koji su ubirali duple plaće, odnosno, plaćala ih je vlada, a podmićivali su ih i talibani, kako bi se predali bez borbe.

- Osjećali smo da to ne možemo promijeniti. Tako je funkcionirao parlament, tako su funkcionirale vlade. Govorilo se da je potok mutan od izvora, što je značilo da je i sam vrh uključen - rekao je.

Rekao je kako ne misli da je bivši predsjednik Ashraf Ghani "korumpiran u financijskom smislu". Odgovarajući na optužbe za korupciju unutar ministarstva financija, Payenda je rekao: "Slažem se s tim u određenoj mjeri, ali što se tiče ovih pitanja, apsolutno ne." Dodao je kako je Zapad bio "dio" nekih neuspjeha u Afganistanu, a dolaza SAD-a i NATO-a u zemlju opisao je kao "veliku izgubljenu priliku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:55