ANALIZA

Zašto je druga debata Trumpa i Bidena bila bolja i još 3 stvari na koje treba obratiti pozornost

Kao što se i očekivalo, Donald Trump je svom političkom rivalu pokušao prilijepiti korupcijski skandal
Donald Trump i Joe Biden
 Brendan Smialowski

Nakon katastrofalne prve i otkazane druge predsjedničke debate, sinoć je na malim ekranima bila emitirana „treća sreća“. Posljednja rasprava predsjedničkih kandidata u Nashvilleu bila je vrlo strastvena, ali bitno smirenija u odnosu na prethodnu. Pretendenti za Ovalni ured gledateljima su prikazali dvije, dijametralno suprotne verzije SAD-a, a promjena formata predsjedničke debate dodatno je naglasila razliku koju kandidati nude svojim simpatizerima.

Aktualni predsjednik Donald Trump bio je osjetno smireniji u odnosu na prvu debatu, ali unatoč tome što i dalje zaostaje u predizbornim anketama, nije promijenio stav u ključnim društvenim pitanjima.

1. Bolja debata

Promjena formata urodila je plodom. Posljednja predsjednička debata bila je bitno gledljivija i civiliziranija, a kandidati su se više posvetili vlastitim programima i rješenjima gorućih društvenih problema. Svaki je sudionik imao po dvije minute da odgovori na pitanje moderatorice Kristen Welker, nakon čega bi im se isključivao mikrofon, zbog čega je bilo neusporedivo manje upadica.

Kristen Welker je odradila sjajan posao, kojeg je tijekom večeri pohvalio i sam Donald Trump.

„Moram priznati da sam za sada jako zadovoljan načinom na koji upravljate debatom“ rekao joj je na polovici cijele priče.

2. Trump se i dalje ne kaje zbog odgovora na pandemiju

Jedno od glavnih pitanja večeri odnosilo se na stav kojeg će aktualni stanovnik Bijele kuće, koji se prije samo nekoliko dana oporavio od bolesti Covid-19, zauzeti prema koronavirusu koji je pod njegovim vodstvom odnio više od 220.000 američkih života. No, Trump i dalje nije spreman prihvatiti odgovornost za epidemiološku sliku.

Predsjednik je ponovno ustrajao na argumentu da je prema procjenama stručnjaka od Covida trebalo umrijeti više od 2 milijuna Amerikanaca, što je njegova administracija uspješno spriječila. Valja napomenuti kako je riječ o projekciji koja predviđa smrtnost u slučaju nedostatka intervencije federalne vlade.

„Imamo cjepivo. Ono je spremno i uskoro dolazi na tržište. Objavit ćemo tu vijest za samo nekoliko tjedana.“ bombastično je najavio Trump, unatoč tome što broj novih slučajeva ponovno obara crne rekorde u SAD-u.

„Imamo najviše slučaja zato što najviše testiramo na cijelome svijetu.“ objasnio je.

„Više od 220.000 američkih obitelji za stolom ima prazno mjesto. Osoba koja je za to odgovorna ne bi trebala tražiti još jedan mandat u Bijeloj kući.“ rekao je Biden, referirajući se pritom i na intervju s legendarnim novinarem Bobom Woodwardom u kojem je Trump početkom 2020. priznao da je svjestan opasnosti novog koronavirusa.

3. Hunter Biden

Kao što se i očekivalo, Donald Trump je svom političkom rivalu pokušao prilijepiti korupcijski skandal, ali to unatoč trudu nije učinio na efikasan način. Baš kao što je i 2016. na debatu pozvao žene koje su Billa Clintona optužile za seksualno uznemiravanje, ove je godine na pozornicu pozvao Tonyja Bobulinskija, bivšeg poslovnog partnera Huntera Bidena, u nadi da će liberalne medije koji su cijelu priču izbjegavali u širokom krugu, primorati da se pozabave činjenicama oko poslovanja Bidenova najmlađeg sina u inozemstvu.

„Amerikancima duguješ opravdanje“ rekao je Trump Bidenu, aludirajući pritom na optužbu da je njegova obitelj profitirala od stranih zemalja tijekom mandata potpredsjednika SAD-a.

Međutim, Trump je toliko uzbuđeno optužio Bidena za korupciju, da je gledateljima koji nisu upoznati s cijelom pričom propustio povezati činjenice u koherentnu i cjelovitu priču. Podsjetimo, zbog cijelog slučaja Huntera Bidena i njegovog poslovanja u ukrajinskoj kompaniji Barisma, Trump je i bio opozvan u američkom Kongresu početkom godine.

S druge strane, bivši potpredsjednik je propustio na njegove optužbe odgovoriti na jasan i nedvosmislen način, već je argument „okrenuo naopačke“ kako bi fokus stavio na Trumpovo poslovanje u Kini, kojoj je prema vlastitoj procjeni platio više poreza nego SAD-u.

4. Biden se opet ogradio od socijalista

Donald Trump je građane ponovno pokušao zastrašiti da će eventualnom pobjedom demokrata krahirati Wall Street i pobijediti „radikalni socijalizam“, ali se Biden vrlo nedvosmisleno ogradio od kolega koji pripadaju tzv. progresivnoj struji stranke.

„Ovaj čovjek je vrlo zbunjen. Kao da ne zna da sam svoje stranačke kolege pobijedio na predizborima upravo zato što se ne slažem s politikama koje zastupaju.“ objasnio je Biden.

Kada su kandidati raspravljali o ekonomskim pitanjima, Biden je rekao da mu je cilj do 2025. godine postići nultu emisiju ispušnih plinova, zbog čega bi trebali što prije obustaviti bušenje nafte. Svoj je prijedlog objasnio bitno jasnije nego tijekom predizbora u Demokratskoj stranci, ali je time potencijalno naštetio svojoj popularnosti u „swing“ državama, poput Teksasa i Pennsylvanije, koje uvelike ovise o naftnoj industriji.

Na najavu je promptno reagirala i Kendra Horn, kandidatkinja Demokratske stranke koja se u Oklahomi bori za mandat u Zastupničkom domu, koja se jasno ogradila od Bidenova prijedloga svjesna činjenice da takvom politikom u naftnom bogatoj saveznoj državi ne može dobiti izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:32