NA PRAVOJ STRANI?

Zašto je Hrvatska glasala protiv hitnog primirja u Gazi? Zbog Hamasa, ustaša i SAD-a

Hrvatska je jasno definirala da smatra napad Hamasa zločinačkim činom te da Izrael ima pravo na samoobranu

Glasovanje u Ujedinjenim narodima

 Un/

Hrvatska je među 14 država koje su glasale protiv rezolucije kojom se traži “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" između izraelskih snaga i militanata Hamasa u Gazi”. Protiv su glasale još i Austrija, Češka, Mađarska, Izrael i SAD, uz neke manje zemlje, Fidži, primjerice. Suzdržalo se od glasanja 45 država među kojima su Njemačka i druge članice EU.

Hrvatska je jasno definirala da smatra napad Hamasa zločinačkim činom te da Izrael ima pravo na samoobranu. Uzeti treba u obzir i hrvatsku modernu povijest i genocid koji su zločnici Pavelićeva režima provodili protiv Židova, Srba i Roma. Razlog je to više da stanemo uz Izrael. Procjena je naše vlade bila da je ovo trenutak u kojem moramo biti na strani Sjedinjenih Država, također.

Njemačka se suzdržala jer ima veliku islamsku manjinu koja bi mogla negativno reagirati na takvu odluku. Francuska i Španjolska su glasale za rezoluciju, prva zbog islamske zajednice, najveće u Europi i povijesnih veza s Bliskim istokom, Madrid jer ima izuzetno dobre odnose s Palestincima.

Većina EU je dakle glasala protiv ili se suzdržala svjesna da bi primirje išlo isključivo na ruku teroristima Hamasa koji bi se mogli reorganizirati. Ako smo protiv primirja koje bi u Ukrajini išlo na ruku agresoru, Rusiji, tada smo i protiv primirja koje bi išlo na ruku teroristima, Hamasu. EU je na summitu koji je upravo završio predložio “humanitarne pauze” kako bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2024 21:01