StoryEditor
MASOVNO UMIRANJE

ZAŠTO JE ODJEDNOM UGINULO 20.000 PTICA DUŽ NIZOZEMSKE OBALE Veliki misterij zbunio stručnjake, zasad imaju samo jednu teoriju

 
 Profimedia, Alamy

Znanstvenici pokušavaju odgonetnuti što je prouzročilo naglo ugibanje više od 20.000 njorki posljednjih tjedana duž obale Nizozemske, piše BBC.

Sve uginule ptice bile su mršave i postoji bojazan da su bile žrtve istresenog tereta s broda MSC Zoe. Naime, tijekom nedavne oluje, s broda je palo oko 345 kontejnera, a njihov sadržaj se prosuo u more.

'Ne možemo biti sto posto sigurni da je to uzrok, no sve upućuje da je tako', kazao je Mardik Leopold koji istražuje ovo misteriozno ugibanje.

Vjerojatno su krive kemikalije jer je plastiku teško ili čak nemoguće probaviti. Nekoliko sati nakon što su kontejneri pali u more, počeli su se pojavljivati na plažama sjeverne Nizozemske, a posvuda je bio rasipan njihov sadržaj koji su uglavnom činile dječje igračke, namještaj i televizori.

Pronađena je i vreća peroksida.

Zašto je pogođeno tako puno ptica?

Mardik Leopold, ornitolog sa Sveučilišta Wageningen, kaže da je brojka od 20.000 mrtvih ptica tek gruba procjena.

'Taj podatak se temelji na prosječnom broju ptica koje inače žive na kilometru plaže koja se proteže duljinom od 300 kilometara. To je oko 10.000 ptica. Podjednak broj je vjerojatno ostao u moru', rekao je Leopold.

Iako ne odbacuje niti jednu mogućnost, naglašava da su se mrtve ptice počele pojavljivati neposredno nakon havarije broda i pada kontejnera u more. Loše vrijeme također može utjecati na sposobnost njorki da pronađu hranu, no Leopold vjeruje da u tom slučaju problem ne bi bio ograničen samo na nizozemsku obalu.

Iako su njorke možda progutale komadiće plastike, izlijevanje parafina ili palminog ulja je vjerojatniji razlog njihove smrti. Na otoku Terschelling na koji je doplutalo mnogo ostataka s prevrnutog broda, također je pronađeno mnogo parafina. U srijedu su nizozemske vlasti izvijestile da je najmanje 345 kontejnera palo s broda u more, što je 54 više nego se isprva mislilo.

Nad stotinu ptica bit će izvršena obdukcija koja će možda pomoći rasvijetliti njihovu smrt.

Koliko ih je preživjelo?

Deseci njorki su spašeni i sada o njima brinu zaposlenici centra za zaštitu ptica. Mnoge ptice hrane na tubu jer su preslabe da same jedu.

U Uretepu je 11 njorki već prošlo kroz ovaj tretman i potpuno su se oporavile.

'Sedam ptica smo temeljito oprali, no preostale četiri ptice moraju malo dobiti na težini prije nego ih krenemo čistiti', rekla je Hetty Sinnema iz centra Fûgelhelling.

Dodala je i kako ptice imaju problem s probavom, no još je prerano okriviti ispadanje kontejnera u more.

'Našopali smo ih mineralima, energetskim praškom i ribom. Sada teže oko 600 grama no moraju imati najmanje 900 grama da bi bile spremne za kupanje.'

Pred ozlijeđenim pticama je dug oporavak, no u centru se nadaju da će sve jedinke na koncu biti vraćene u more.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2020 08:25