NE VIDE SE NI AUTOMOBILI

Zašto je pojas Gaze mutan na Google Mapsu? Čak su i u Sjevernoj Koreji satelitske snimke jasnije...

Problem su istaknuli istražitelji koji koriste javno dostupne informacije kako bi locirali napade i dokumentirali razmjere uništenja
Gaza u usporedbi s Pjongjangom
 Google Maps

Pojas Gaze je jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu, međutim, kada se gleda preko Google Mapsa, ovaj teritorij je vrlo mutan.

Problem su istaknuli istražitelji koji koriste javno dostupne informacije kako bi locirali napade i dokumentirali razmjere uništenja, s obzirom na to da se sukobima između Izraela i Hamasa, započetima prije tjedan dana, ne nazire kraj.

Na primjer, u Gazi je jedva moguće uočiti automobile na ulicama. S druge strane, u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje, se automobili jasno razaznaju, a čak je moguće na ulicama vidjeti pojedince, piše BBC.

I izraelski i palestinski teritorij na Google Earthu su u niskoj rezoluciji, navodno jer bi kvalitetnije slike mogle ugroziti sigurnost.

- Posljednja slika Gaze je iz 2016. i izgleda vrlo loše. Kad se zumira na nasumična ruralna područja Sirije, vidi se da su u snimke u vrlo visokoj rezoluciji - napisao je na Twitteru Aric Toler, novinar Bellingcata.

Google ističe kako im je cilj redovito ažurirati snimke gusto naseljenih mjesta, no iz priloženog se vidi da to ipak nije slučaj i s Gazom.

Sve do prošle godine američka je vlada ograničavala kvalitetu satelitskih snimaka koje su firme iz SAD-a smjele nuditi na komercijalnoj osnovi.

Kyl-Bingamanov amandman (KBA) uveden je 1997. godine kako bi se riješila neka sigurnosna pitanja u Izraelu. Iako se on odnosio samo na Izrael, ograničenje se primjenjivalo i na palestinski teritorij. KBA je ograničio kvalitetu slike tako da je objekt veličine automobila bio vrlo mutan, no sve manje od toga bilo je teško za prepoznati.

Izraelu je odgovaralo da se fotografira na najnižoj mogućoj rezoluciji, kako bi se što manje toga vidjelo, a to je prošle godine potvrdio i šef svemirskog programa pri izraelskom ministarstvu obrane, Amnon Harari.

Nije neuobičajeno da su mjesta poput vojnih baza zamućena - no ovo je jedini slučaj da je tako veliko područje pod takvim restrikcijama.

No nakon što su neamerički pružatelji usluga, poput francuske firme Airbus, uspjeli tržištu ponuditi slike u većoj rezoluciji, Sjedinjene Države su pod velikim pritiskom u lipnju 2020. ukinule KBA. Američka vlada sada dozvoljava kompanijama iz SAD-a da daju daleko kvalitetnije slike tog područja.

Međutim, Gaza je i dalje mutna.

BBC u svom tekstu navodi da su razgovarali s Appleom, čije aplikacije također prikazuju satelitske snimke, te su dobili informaciju da rade na ažuriranju mapa te da će one uskoro biti u većoj rezoluciji.

Iz Googlea su pak kazali kako dobivaju slike od raznih pružatelja usluga i kako će ažurirati satelitske snimke čim veća rezolucija postane dostupna.

Satelitske slike koriste se u brojne svrhe, uključujući praćenje krčenja šuma i razmjere šumskih požara, kao i istraživanje o kršenju ljudskih prava diljem svijeta.

Javne platforme, kao što su Goolge Earth i Apple Maps, svoje satelitske snimke nabavljaju od drugih kompanija. Kompanije Maxar i Planet Labs već sada nude snimke Izraela i Gaze u visokoj rezoluciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:10