POGINULO 852 LJUDI

Zašto je potonula ‘Estonia‘? Opet se otvara istraga najteže pomorske nesreće u Europi nakon WWII

Trajekt Estonia plovio je iz Tallinna za Stockholm po nevremenu, a potonuo je oko 22 nautičke milje od finskog otoka Uto
Trajekt Estonia
 Pica Pressfoto/Sipa Press/Profimedia

Estonija, Švedska i Finska pregledat će nove dokaze o potapanju trajekta Estonia prije 26 godina kad je poginulo 852 ljudi u najtežoj pomorskoj nesreći u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Ro-ro trajekt s 803 putnika i 186 članova posade potonuo je u olujnom Baltičkom moru nakon ponoći 28. rujna 1994. Službena istraga iz 1997. zaključila je da je pramac broda popustio te da je poplavljena paluba.

Međutim, Švedska navodi da je dokumentarac Discoveryja o nesreći sadržavao i nove podvodne snimke olupine koje ukazuju na oštećenje desnog boka broda.

"Estonija, Finska i Švedska dogovorile su se da će napraviti verifikaciju novih informacija predstavljenih u dokumentarcu", stoji u zajedničkom priopćenju ministarstava vanjskih poslova triju zemalja objavljenom u ponedjeljak. "Naše će zemlje blisko surađivati po tom pitanju, a Estonija, pod čijom je zastavom plovio brod, predvodit će proces", dodaje se.

Estonski premijer Juri Ratas rekao je da mora biti izvršena "nova tehnička istraga o okolnostima potapanja Estonije", prenosi BNS. Trajekt Estonia plovio je iz estonske prijestolnice Tallinna za Stockholm po nevremenu.

Vjetrovi su bili brzi oko 20 metara u sekundi, dok su valovi bili visoki oko četiri metra, prema službenoj istrazi. Nakon što je oštećen premac, trajekt se brzo napunio vodom te je većina nastradalih ostala zarobljena unutar broda.

Brod je potonuo oko 22 nautičke milje od finskog otoka Uto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:50